Η τελευταία φετινή έκθεση του ECDC και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την παρακολούθηση της φυματίωσης στην Ευρώπη (στοιχεία 2017) δείχνει ότι παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο, η ασθένεια εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση για τη δημόσια υγεία στην περιοχή. Από τις 275.000 νέες διαγνώσεις και υποτροπές, εκτιμάται ότι 77.000 άτομα πάσχουν από την πιο δύσκολη μορφή της νόσου  (MDR-TB). 

Η διευθύντρια του ECDC Dr Andrea Ammon τόνισε ότι "Μπορούμε να τερματίσουμε την φυματίωση μέχρι το 2030. Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανά χώρα, ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου". 

Η Dr. Zsuzsanna Jakab, περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη δήλωσε ότι. "Η φυματίωση μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί έως το 2030. Εάν δεν ενεργήσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, οι ανθεκτικές στα φάρμακα μορφές της νόσου θα αυξηθούν. Παρά τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζουμε, πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες να ηγηθεί. Έχουμε την επιστήμη και την τεχνολογία, τους ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και την πολιτική δέσμευση να μην αφήσουμε κανέναν πίσω - έχουμε ό, τι χρειάζεται για να τερματίσουμε την φυματίωση ». 

Νέα ελπίδα για τη θεραπεία της ανθεκτικής σε φάρμακα φυματίωσης

Μέχρι τώρα, η διάγνωση MDR-TB σήμαινε το ξεκίνημα μιας εξαντλητικής θεραπείας δύο ετών για τους ασθενείς. Οι νέες συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για τη θεραπεία της MDR-TB περιλαμβάνουν ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα με μειωμένες πιθανότητες σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και νέα θεραπευτική αγωγή για αυξημένη αποτελεσματικότητα.

Αυτό είναι επίσης μια ευπρόσδεκτη αλλαγή για τις χώρες της ΕΕ που αγωνίζονται για την επιτυχή θεραπεία ασθενών ανθεκτικών στα φάρμακα. Το 2017, μόνο το 45% των ασθενών με MDR-TB αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία και για την ανθεκτικότερη σε φάρμακα TB (XDR-TB), που είναι η πιο ανθεκτική μορφή της νόσου, μόνο το 28% αναφέρθηκε ότι αντιμετωπίστηκε επιτυχώς. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ