Οι γενικές ιατρικές συμβουλές λένε ότι η μείωση της χοληστερόλης LDL είναι καλή, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι στις γυναίκες δεν θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή.

Γυναίκες με μειωμένη χοληστερόλη LDL κάτω από 70 mg είχαν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο σε σχέση με γυναίκες που είχαν την LDL μεταξύ 100 και 1.300 mg.

Αντίθετα, υψηλά επίπεδα LDL, είναι επίσης ένας από τους κύριους παράγοντες για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Pamela Rist, του Brigham and Woman's Hospital, δήλωσε ότι στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης κα τριγλυκεριδίων χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Ωστόσο, η μεγάλη νέα έρευνα δείχνει ότι γυναίκες με πολύ χαμηλά επίπεδα μπορεί επίσης ενδεχομένως να έχουν κάποιο κίνδυνο.

Οι γυναίκες ήδη έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τους άντρες, εν μέρει επειδή ζουν περισσότερο- επομένως είναι σημαντικό να εντοπιστούν τρόποι μείωσης του κινδύνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Παραδοσιακά, τα υψηλά τριγλυκερίδια μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες ενός ανθρώπου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι γυναίκες με χαμηλότερα από 74 mg τριγλυκερίδια νηστείας ή χαμηλότερα από 84 mg μη νηστείας έχουν διπλάσιες πιθανότητες.

Η Rist δήλωσε ότι γυναίκες με πολύ χαμηλή χοληστερόλη LDL ή χαμηλά τριγλυκερίδια θα πρέπει να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους για άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορούν να αλλάξουν, όπως υπέρταση και κάπνισμα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;