Νέα έρευνα έδειξε ότι τα καρύδια μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.

Άνθρωποι που αντικατέστησαν το 5% των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή τους με καρύδια είχαν χαμηλότερη κεντρική διαστολική αρτηριακή πίεση.

Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association.

Η Penny Kris-Etherton, του Penn State University, δήλωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες έφαγαν ολόκληρα καρυδιά είχαν μεγαλύτερα οφέλη σε σχέση με την υιοθέτηση διατροφής με παρόμοιο προφίλ λιπαρών οξέων χωρίς να τρώνε ολόκληρο το καρύδι.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι φυτικό ωμέγα 3, το Άλφα λινολενικό οξύ, μπορεί ενδεχομένως να είναι η αιτία που τα καρύδια μειώνουν την πίεση.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 45 άνθρωποι 30 έως 65 ετών, που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Περίπου το 12% των θερμίδων στο μέσο αμερικανικό γεύμα προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά, επομένως οι ερευνητές αποφάσισαν να αφαιρέσουν μέρος του και να το αντικαταστήσουν με πιο υγιεινά φυτικά έλαια.

Οι ερευνητές χορήγησαν γεύματα που αντικαθιστούσαν 5% μείωση στα κορεσμένα λιπαρά είτε με Άλφα λινολενικό οξύ και πολυακόρεστα οξέα, είτε με ολεικά οξέα, είτε με ολόκληρα καρύδια.

Ενώ κάθε υποκατάσταση των  κορεσμένων λιπαρών βελτίωνε την καρδιαγγειακή υγεία, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γεύματα με καρύδια είχαν χαμηλότερη πίεση.

Πηγές:
Journal of the American Heart Association.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;