Το εργασιακό στρες, η υπέρταση και ο φτωχός ύπνος μπορεί ενδεχομένως να είναι η συνταγή για πρόωρο θάνατο, αναφέρουν Γερμανοί ερευνητές.

Σε έρευνα που έγινε σε 2.000 εργαζόμενους με υπέρταση, που διήρκεσε 18 χρόνια, όσοι ανέφεραν στρεσογόνο εργασία και φτωχό ύπνο είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο σε σχέση με όσους κοιμόνταν καλά και δεν είχαν απαιτητική εργασία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι σε ανθρώπους με υπέρταση, όσοι είχαν μόνο εργασιακό στρες είχαν δυο φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, όπως και όσοι ανέφεραν ότι είχαν μόνο φτωχό ύπνο.

Σύμφωνα με τον Dr. Karl-Heinz Ladwig, του German Research Center for Environmental Health, ο ύπνος πρέπει να είναι ώρα για αναψυχή, να ξεδιπλώνει και να αποκαθιστά τα επίπεδα ενέργειας. Αν κάποιος έχει στρες στη δουλειά, ο ύπνος τον βοηθά να ανακάμψει.

Δυστυχώς, ο φτωχός ύπνος και το εργασιακό στρες συχνά συνυπάρχουν και όταν συνδυαστούν με την υπέρταση, η επίπτωση είναι ακόμα πιο τοξική.

Σύμφωνα με τους ερευνητέ,ς στρεσογόνος εργασία είναι αυτή στην οποία οι υπάλληλοι έχουν πολλά καθήκοντα αλλά μικρό έλεγχο.

Αν κάποιος είναι εγκλωβισμένος σε πιεστική κατάσταση που δεν έχει δύναμη να αλλάξει, αυτό είναι επιβλαβές.

Ο Ladwig δήλωσε οτι ως φτωχός ύπνος ορίστηκε η δυσκλία να αποκοιμηθεί κάποιος και να παραμείνει κοιμισμένος. Η διατήρηση του ύπνου είναι το πιο κοινό πρόβλημα σε ανθρώπους με στρεσογόνες δουλειές.

Αυτά τα προβλήματα συνδυάζονται με τον καιρό και απορροφούν την ενέργεια και μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο.

Ο Ladwig υπέδειξε ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν την αρτηριακή πίεση χαμηλή, να έχουν καλές συνήθειες ύπνου και να βρουν τρόπους να αντιμετωπίσουν το στρες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Πηγές:
European Journal of Preventive Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα