Ηχηρό μήνυμα σχετικά με τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης που δεν είναι ορατά με την πρώτη ματιά (#MyInvisibleMS) μετέδωσε το πρωί η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το βήμα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Κόπωση, διαταραχές στην όραση, ευαισθησία στη ζέστη, προβλήματα με τη μνήμη και την ούρηση αποτελούν μερικά μόνο από τα αόρατα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης καθώς κάποιος μπορεί να τα βιώνει, ωστόσο να μην υπάρχει για αυτά η σωστή διάγνωση. Ο ασθενής συχνά απευθύνεται σε ειδικότητες όπως οφθαλμιάτρους, ορθοπαιδικούς και ουρολόγους, ενώ η διάγνωση γίνεται από τους νευρολόγους.

«Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε είναι να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αλλά και να δώσουμε λύσεις για την οριστική της αντιμετώπιση» είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας Αναστάσιος Ωρολογάς. Όλες οι μορφές της νόσου καλύπτονται πλέον επαρκώς με φάρμακα με αποτέλεσμα να έχουν εξαλειφθεί τα ποσοστά θνησιμότητας. Μάλιστα η Σύγχρονη Ιατρική έχει καταφέρει να «φρενάρει» τα συμπτώματα της νόσου σε ποσοστό έως και 80%. Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι επίσης τα μηνύματα για την αντιμετώπιση της παιδικής σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Παίρνοντας το λόγο ο Peer Beneke, Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (MSIF), επισήμανε πως η Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης (World MS Day) που είναι στις 30 Μαΐου 2019 στοχεύει στο να πυροδοτήσει μια καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια στην σκλήρυνση απευθυνόμενη τόσο σε γιατρούς και επαγγελματίες υγείας όσο και τους ασθενείς και τους συλλόγους τους, να αποκτήσει δημοσιότητα και να προβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο πραγματοποιούνται ποικίλες δράσεις, ημερίδες (Ρώμη), εκθέσεις φωτογραφίας (Ινδία), προβολές ταινιών (Βραζιλία) κά σε διάφορες χώρες ανά την υφήλιο.

Το σημαντικό ρόλο των ιατρών στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου με το να αντιλαμβάνονται τα αόρατα συμπτώματά της, τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νικόλαος Νίτσας, καθώς σε αυτούς απευθύνονται συνήθως πρώτα οι ασθενείς για να τους παραπέμψουν στη συνέχεια στο νευρολόγο. Επί τη ευκαιρία, ο κ. Νίτσας ανακοίνωσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προγραμματίζει ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Άτομα με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου 2019 εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με σκοπό να γίνει η πόλη της Θεσσαλονίκης πιο φιλική προς τα άτομα με αναπηρία.

Η Δήμητρα Καλογιάννη ως μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας ΣΚΠ, της Ευρωπαϊκής και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και εμπνεύστρια του φετινού μηνύματος της World MS Day, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα ευρήματα των ερευνών πάνω στην αντιμετώπιση της ΣΚΠ, λέγοντας πως όλοι εργαζόμαστε αν όχι για να εξαλείψουμε τη σκλήρυνση, τουλάχιστον για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τον ατόμων που πάσχουν από τη νόσο.

Πρόσκληση στις αυριανές δράσεις της Ελληνικής Εταιρίας ΣΚΠ απεύθυναν προς το κοινό δύο ασθενείς που έχουν τα λεγόμενα «αόρατα συμπτώματα της νόσου», ο Ευάγγελος Κούδας, αθλητής στο τρίαθλο και γνωστός ως “Ironman” και ο νεοκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πανοράματος Σοφοκλής Κάλτσιος. «Όταν είναι αόρατα τα συμπτώματα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάλτσιος.


Πρόγραμμα Δράσεων

Θεσσαλονίκη:
29-30 Μαΐου 2019: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
Χώρος διεξαγωγής: Πεζόδρομος Ικτίνου – Τσιμισκή
Ώρες: 11:00 - 19:00

30 Μαΐου 2019: Ποδηλατοβόλτα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Εκκίνηση Πλ. Αριστοτέλους ,
ώρα: 20.30 – Τερματισμός: Λευκός Πύργος, ώρα: 21.00

Φωτίζουμε την αθέατη πλευρά του Λευκού Πύργου / Χώρος διεξαγωγής: Λευκός Πύργος / Ωρα: 21:00

Αθήνα:
30 Mαίου 2019: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
Χώρος διεξαγωγής: Αθήνα , Athens Metro Mall
Ώρες: 10:00 - 18:00

Τρίκαλα:
30 Mαίου 2019: Φωτίζουμε την γέφυρα των Τρικάλων/ ώρα: 21.00

Κέρκυρα:
30 Mαίου 2019: Δράση μαθητών με αναμμένα ρεσό στο Περιστύλιο των Ανακτόρων στην Κέρκυρα

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας