Γυναίκες με συμπτώματα κατάθλιψης έχουν κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων, αναφέρει νέα έρευνα του University of Queensland.

Ο Xiaolin Xu δήλωσε ότι γυναίκες με συμπτώματα κατάθλιψης, ακόμα και χωρίς κλινική διάγνωση, είχαν κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων νόσων.

Ο Mr Xu δήλωσε ότι σήμερα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο καρκίνος.

Η έρευνα The Australian Longitudinal Study on Women's Health, παρακολούθησε υγιείς γυναίκες μέσης ηλικίας, χωρίς προηγούμενη διάγνωση κατάθλιψης ή χρόνιας νόσου για 20 χρόνια.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το 43.2 % των γυναικών εμφάνισε αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης και κάτω από τις μισές είχαν διαγνωστεί ή ακολουθούσαν αγωγή για κατάθλιψη.

Γυναίκες από την ομάδα κατάθλιψης είχαν 1,8 φορές αυξημένες πιθανότητες για πολλές χρόνιες νόσους πριν την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Ο Mr Xu δήλωσε ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης φαίνεται να εντείνουν τον κίνδυνο χρόνιας νόσου.

Μετά την έναρξη αυτών των συμπτωμάτων οι γυναίκες είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολλές χρόνιες παθήσεις σε σύγκριση με γυναίκες χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη και οι χρόνιες νόσοι μοιράζονται παρόμοια γενετική η βιολογική οδό.

Η φλεγμονή στον οργανισμό έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη κατάθλιψης και χρόνιων νόσων.

Οι χρόνιες νόσοι όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, συνδέονται επίσης με  την κατάθλιψη.

Γυναίκες με τις δυο καταστάσεις ήταν πιο πιθανό να προέρχονται από νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, να είναι υπέρβαρες ή αδρανείς, να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι το υγιές βάρος, η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η μείωση επιβλαβών συμπεριφορών θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη και την επιβράδυνση της εξέλιξης πολλών χρόνιων νόσων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα