Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε όλους, αλλά πολύ περισσότερο σε νέες γυναίκες, έδειξε νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 3.300 περιστατικών σχετικά με καρδιακή προσβολή (STEMI) μεταξύ 2009 και 2014.

Το ποσοστό ασθενών στην έρευνα που ήταν καπνιστές ήταν 47.6% στους άντρες και 46.8% στις γυναίκες.

Το κάπνισμα αύξανε τον κίνδυνο STEMI σε όλους τους ασθενείς άσχετα από ηλικία ή φύλο, αλλά ο κίνδυνος ήταν υψηλότερες στις γυναίκες.

Η μεγαλύτερη διαφορά κινδύνου μεταξύ αντρών και γυναικών καπνιστών ήταν στις ηλικίες 50 έως 64, αλλά η υψηλότερη αύξηση κινδύνου στα 2 φύλα ήταν στις ηλικίες 18 έως 49.

Γυναίκες σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που κάπνιζαν είχαν περισσότερο από 13 φορές υψηλότερο κίνδυνο για STEMI σε σχέση με όσες δεν κάπνιζαν. Άντρες αυτής της ηλικιακής ομάδα3ς είχαν 8,6 φορές υψηλότερο κίνδυνο από τους μη καπνιστές.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Μια είναι ότι το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τα επίπεδα οιστρογόνων μιας γυναίκας, που έχει φανεί πως προστατεύουν από τη στένωση αρτηριών.

Επίσης, οι άντρες έχουν μεγαλύτερες αρτηρίες στην καρδιά σε σχέση με τις γυναίκες, που σημαίνει ότι χρόνια  φλεγμονή που προκαλείται από το κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μεγαλύτερη στένωση των αρτηριών στην καρδιά μιας γυναίκας.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν και το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο STEMI, αυτός γρήγορα μειώνεται με τη διακοπή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American College of Cardiology.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα