Η κατανάλωση περισσότερων από 3 φλιτζανιών ροφημάτων με καφεΐνη την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο ημικρανίας. Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Medicine. Ερευνητές αξιολόγησαν το ρόλο τέτοιων ροφημάτων ως πιθανού εκλυτικού παράγοντα ημικρανίας.

Η Elizabeth Mostofsky του Harvard University δήλωσε οτι αν και ορισμένοι πιθανοί εκλυτικοί παράγοντες -όπως έλλειψη ύπνου- μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο ημικρανίας, ο ρόλος της καφεΐνης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος, επειδή μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση αλλά και να συμβάλλει ενδεχομένως στον έλεγχο συμπτωμάτων. Η επίδραση της καφεΐνης εξαρτάται από τη δόση και τη συχνότητα.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 98 ενήλικες με συχνά επεισόδια ημικρανίας συμπλήρωναν ηλεκτρονικά ημερολόγια κάθε πρωί και βράδυ για τουλάχιστον 6 εβδομάδες σχετικά με την κατανάλωση ροφημάτων με καφεΐνη και την εμφάνιση ημικρανίας.

Οι συμμετέχοντες έδιναν και πληροφορίες για άλλους κοινούς εκλυτικούς παράγοντες, όπως χρήση φαρμάκων, αλκοόλ, άσκηση, συμπτώματα κατάθλιψης, στρες, ύπνο και έμμηνο ρύση.

Για να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ ροφημάτων με καφεΐνη και ημικρανίας την ίδια ή την επόμενη ημέρα, ερευνητές συνέκριναν τις εμφανίσεις ημικρανίας κάποιου σε ημέρες πρόσληψης ροφημάτων με καφεΐνη με την εμφάνιση ημικρανίας του ίδιου σε ημέρες χωρίς τέτοια κατανάλωση.

Ανακάλυψαν ότι σε ανθρώπους με επεισοδιακή ημικρανία, ένα ή δυο φλιτζάνια ροφημάτων με καφεΐνη δεν συνδέονταν με ημικρανία την ίδια ημέρα αλλά 3 και περισσότερα μπορεί ενδεχομένως να συνδέονταν με περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

 

Πηγές:
American Journal of Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας