Η αγωγή CPAP για την αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να βελτιώσει την κατάθλιψη σε ανθρώπους με καρδιακή νόσο, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο ερευνητής Doug McEvoy, του Flinders University στην Αδελαίδα, δήλωσε ότι ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή τείνουν να υποφέρουν από χαμηλή διάθεση και έχουν 2 -3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη, η οποία ανεβάζει περαιτέρω τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αναλύθηκαν στοιχεία 2.700 ασθενών με υπνική άπνοια και μέτρια έως σοβαρή καρδιοπάθεια.

Μετά από παρακολούθηση 3,7 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η CPAP οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν αντιμετωπίστηκαν για την αποφρακτική υπνική άπνοια.

Οι βελτιώσεις στην κατάθλιψη ήταν εμφανείς εντός 6 μηνών και διατηρήθηκαν, δήλωσε η Danni Zheng.

Ασθενείς που στην αρχή είχαν το χαμηλότερο σκορ στη διάθεση φάνηκε να έχουν το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά τη διάθεση, από τη χρήση της CPAP.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine.

Μέχρι το 50% των ασθενών με καρδιοπάθεια έχει υπνική άπνοια επομένως είναι καλά τα νέα ότι η αγωγή ανακουφίζει σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης ασθενών με καρδιαγγειακά προβλήματα και βελτιώνει τη διάθεσή τους δήλωσαν οι ερευνητές.

 

Πηγές:
EClinicalMedicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Αθλητική καρδιά''
Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του σκευάσματος «Ostex»