Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές αλλαγές που ενδεχομένως οδηγούν σε παχυσαρκία, αναφέρει νέα έρευνα.

Σε πείραμα, ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν φλεγμονή υποθαλάμου που προκάλεσε αλλαγές στα μικρογλοία, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Cell Metabolism.

Τα κύτταρα που λαμβάνουν ενέργεια από την τροφή ήταν πολύ μικρότερα στα ζώα. Η έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό τα οδηγεί στο να καταναλώνουν περισσότερη τροφή για να έχουν την κατάλληλη ενέργεια.

Η Sabrina Diano, του Yale University θεώρησε ενδιαφέρον το γεγονός ότι πρόκειται για πολύ γρήγορες αλλαγές που συμβαίνουν ακόμα και πριν την αλλαγή του βάρους και ήθελε να κατανοήσει τον κυτταρικό μηχανισμό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συρρίκνωση των μιτοχονδρίων των μικρογλοίων προκλήθηκε από την πρωτεΐνη UCP2  που ελέγχει τη χρήση ενέργειας στα κύτταρα.

Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει την ικανότητα που υποθαλάμου να ρυθμίσει την ενέργεια και την ομοιόσταση γλυκόζης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κατανάλωση τροφής.

Η διατροφή με πολλά λιπαρά προκάλεσε φλεγμονή που οδήγησε την UCP2 να ενεργοποιήσει τα μικρογλοία. Η αλληλεπίδραση επηρέασε τους νευρώνες, που οδήγησαν τους ποντικούς με διατροφή υψηλή σε λιπαρά να καταναλώσουν περισσότερη τροφή και να γίνουν παχύσαρκοι.

Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν την UCP2 από τα κύτταρα, οι ποντικοί έφαγαν λιγότερο και ήταν λιγότερο πιθανό να κερδίσουν βάρος.

Οι ερευνητές επιθυμούν να συνεχίσουν να μαθαίνουν περισσότερα για τη σχέση μεταξύ των μικρογλοίων και διάφορες νόσους του εγκεφάλου.

Η νευρολογική πάθηση έχει συνδεθεί με αλλαγές στα μικρογλοία, σύμφωνα με το  National Institutes of Health.

Η Diano δήλωσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν εκτιθέμεθα σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Πρόκειται για μηχανισμό που μπορεί να είναι σημαντικός από εξελικτική σκοπιά. Ωστόσο, όταν τροφές πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες είναι συνεχώς διαθέσιμες, αυτό είναι αρνητικό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα