Ένα νέο διαδερμικό επίθεμα θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία των ταξιδιωτών από τη διάρροια.

Οι ερευνητές που εξετάζουν το πειραματικό εμβόλιο για τη διάρροια ανακάλυψαν ότι τα επιθέματα μείωσαν την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος από διάρροια των ταξιδιωτών, μεταξύ των ανθρώπων που ταξίδεψαν σε περιοχές υψηλού κινδύνου όπως το Μεξικό.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες που χρησιμοποίησαν το επίθεμα και εμφάνισαν διάρροια είχαν πιο σύντομα και λιγότερο σοβαρά επεισόδια σε σχέση με άλλους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι 27 εκατ. ταξιδιώτες και 210 εκατ. παιδιά εμφανίζουν διάρροια κάθε χρόνο, συχνά λόγω κατανάλωσης μολυσμένης τροφής ή ποτών. Η διάρροια των ταξιδιωτών συχνά διαρκεί 4 έως 5 μέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χαλαρά κόπρανα, ναυτία, πόνο στην κοιλιά, εμετό και αφυδάτωση.

Κύρια αιτία της διάρροιας των ταξιδιωτών είναι τα εντεροτοξινογόνα E . Coli βακτήρια.

Όταν κάνουν αποικίες στο λεπτό έντερο απελευθερώνουν τοξίνες και προκαλούν διάρροια.

Η δοκιμή, φάσης 2, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘ The Lancet , συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του επιθέματος σε ομάδα 170 υγιών ενηλίκων που σχεδίαζαν να επισκεφτούν το Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

Ο μέσος όρος διαμονής τους ήταν 12 μέρες.

Οι ερευνητές έδωσαν το επίθεμα σε 59 άτομα και σε 111 έδωσαν εικονικό. Ένα επίθεμα τοποθετήθηκε στο μπράτσο των εθελοντών τρεις εβδομάδες πριν την αναχώρηση και άλλο επίθεμα τοποθετήθηκε στο άλλο χέρι μια εβδομάδα πριν την αναχώρηση.

Το επίθεμα παρέμεινε 6 ώρες μετά την τοποθέτηση και στη συνέχεια αφαιρέθηκε.

Οι ταξιδιώτες κατέγραφαν οποιοδήποτε σύμπτωμα συνδεόταν με τη διάρροια, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους και έδωσαν δείγματα κοπράνων για ανάλυση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ποσοστό 22% αυτών που είχαν το εικονικό επίθεμα εμφάνισαν διάρροια σε σύγκριση με 15% αυτών που είχαν το διαδερμικό επίθεμα.

Μεταξύ αυτών που παρουσίασαν διάρροια, ποσοστό 10% στην ομάδα με το εικονικό επίθεμα είχε διάρροια από E.Coli σε σύγκριση με 5% της ομάδας με το διαδερμικό επίθεμα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το ποσοστό σοβαρής διάρροιας από οποιαδήποτε αιτία ήταν επίσης χαμηλότερο μεταξύ αυτών που είχαν το επίθεμα. (2% έναντι 11%).

Επιπρόσθετα, αυτοί που είχαν το διαδερμικό επίθεμα είχαν μικρότερα επεισόδια διάρροιας και λιγότερα χαλαρά κόπρανα.

Ο ερευνητής Gregory Glen του IOMAI στο Gaithersburg και οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το επίθεμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία απέναντι στη διάρροια των ταξιδιωτών και αξίζει να εξεταστεί περαιτέρω σε φάση 3.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα