Ερευνητές του McMaster University ανακάλυψαν ότι η άσκηση υψηλής έντασης βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, έχει πολλές εφαρμογές στην αντιμετώπιση της άνοιας.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι η ένταση είναι ζωτικής σημασίας. Ηλικιωμένοι  που ασκούνταν με ένταση κατά διστήματα είχαν βελτίωση έως 30% στη μνήμη, ενώ όσοι ασκήθηκαν με μέτρια ένταση δεν είχαν βελτίωση.

Συμμετείχαν δεκάδες ηλικιωμένοι που ακολουθούσαν καθιστική ζωή, υγιείς, ηλικίας 60 έως 88 ετών. Παρακολουθήθηκαν για διάστημα 12 εβδομάδων και συμμετείχαν σε 3 συνεδρίες την εβδομάδα. Ορισμένοι έκαναν διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης, η δέυτερη ομάδα έκανε άσκηση μέτριας έντασης, ενώ άλλη  ομάδα έκανε μόνο στρέτσιγκ.

Ηλικιωμένοι στην πρώτη ομάδα είχαν σημαντική αύξηση στη μνήμη υψηλής παρεμβολής σε σχέση με την δεύτερη ομάδα ή την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν και ότι οι βελτιώσεις στα επίπεδα φόρμας συνδέονταν άμεσα με βελτίωση στη μνήμη.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αν κάποιος αρχίζει αργά να ασκείται και θέλει γρήγορα αποτελέσματα, η νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξηθεί η ένταση. Τονίζει ότι είναι σημαντικό η άσκηση να ταιριάζει με το τρέχον επίπεδο φόρμας κάποιου.

 

Πηγές:
Applied Physiology, Nutrition and Metabolism.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]