Η απώλεια βάρους θα μπορούσε να είναι ισχυρό όπλο ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Lauren Teras, του American Cancer Society (ACS), δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ακόμα και μέτρια ποσότητα απώλειας βάρους συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο μαστό σε γυναίκες άνω των 50 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 180.000 γυναικών, 50 ετών και άνω, που έλαβαν μέρος σε 10 έρευνες. Το βάρος τους αξιολογήθηκε περιοδικό σε διάστημα 10 ετών. Στην έναρξη, 5 χρόνια αργότερα και ξανά 4 χρόνια αργότερα.

Γυναίκες με απώλεια βάρους είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό από αυτές με σταθερό βάρος.

Όσο περισσότερο βάρος έχανε μια γυναίκα τόσο χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο μαστού αντιμετώπιζε.

Σε σύγκριση με γυναίκες με σταθερό βάρος, όσες έχασαν μεταξύ περίπου 2 και 5 κιλών είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Όσες έχασαν μεταξύ 5 και 10 κιλών είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο και όσες έχασαν 10 η περισσότερα κιλά είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι γυναίκες που έχασαν 10 κιλά ή περισσότερα και κέρδισαν λίγα αλλά όχι όλα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο από αυτές των οποίων το βάρος έμεινε σταθερό.

Ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου στο μαστό που συνδέεται με απώλεια βάρους φάνηκε μόνο σε γυναίκες που δεν ακολουθούσαν αγωγή ορμονικής υποκατάστασης. Η έρευνα έδειξε σχέση αλλά δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute.                                                              

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει