Οι πνεύμονες έχουν σχεδόν ‘’μαγική’’ ικανότητα επιδιόρθωσης μέρους της βλάβης που προκαλείται από το κάπνισμα-αλλά μόνο αν κάποιος το διακόψει, λένε επιστήμονες.

Οι μεταλλάξεις που οδηγούν στον καρκίνο του πνεύμονα είχαν θεωρηθεί ότι είναι μόνιμες και ότι εμμένουν, ακόμα και μετά τη διακοπή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature και δείχνουν ότι τα λίγα κύτταρα που δεν βλάπτονται μπορούν να επιδιορθώσουν τους πνεύμονες.

Η επίδραση φάνηκε ακόμα και σε ασθενείς που κάπνιζαν ένα πακέτο την ημέρα για 40 χρόνια πριν διακόψουν.

Οι χιλιάδες χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου οδηγούν σε μετάλλαξη του DNA των κυττάρων των πνευμόνων, μετατρέποντάς τα, αργά, από υγιή σε καρκινικά.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι αυτό συμβαίνει σε μαζική κλίμακα στους πνεύμονες, πριν ακόμα εμφανίσουν καρκίνο οι καπνιστές.

Η πλειοψηφία των κυττάρων που ελήφθηκαν από τους αεραγωγούς ενός καπνιστή είχαν μεταλλαχτεί από τον καπνό, με τα κύτταρα να περιέχουν έως 10.000 γενετικές μεταλλάξεις.

Ωστόσο, μικρό ποσοστό κυττάρων δεν βλάφτηκε.

Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αυτά τα κύτταρα αναπτύσσονται και αντικαθιστούν τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη στους πνεύμονες.

Ο Dr Peter Campbell, του Sanger Institute, δήλωσε ότι σε ανθρώπους που διακόπτουν, έως το 40% των κυττάρων τους μοιάζουν όπως αυτά ανθρώπων που δεν κάπνιζαν ποτέ.

Πρόσθεσε, ότι υπάρχει ένας πληθυσμός κυττάρων που κατά κάποιο τρόπο αναπληρώνουν ‘’μαγικά’’ τα τοιχώματα των αεραγωγών.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πράγματα της έρευνας ήταν ότι ασθενείς που είχαν διακόψει ακόμα και μετά από 40 χρόνια καπνίσματος, πέτυχαν αναγέννηση κυττάρων τα οποία δεν είχαν βλαφτεί καθόλου από την έκθεση στον καπνό.

Οι ερευνητές πρέπει ακόμα να αξιολογήσουν πόση έκταση των πνευμόνων επιδιορθώνεται.

Πηγές:
Nature

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο