Η θεραπευτική ιππασία σε συνδυασμό με ασκήσεις που ενδυναμώνουν τον εγκέφαλο μπορούν να βελτιώσουν τη δεξιότητα, το συντονισμό και τη δύναμη παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, έδειξε μικρή έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες  επιδράσεις προγράμματος που συνδυάζει τη θεραπευτική ιππασία και τη νοητική εκπαίδευση.

Ο Dr. Brandon Rigby, του Texas Woman's University, θέλησε να ερευνήσει πώς συνδυασμός ιππασίας και ασκήσεων ενίσχυσης του εγκεφάλου, από λογοθεραπευτή, θα επηρέαζε τις κινητικές ικανότητες σε παιδιά με διαταραχές όπως αυτισμός και ΔΕΠΥ.

Ο Rigby και οι συνεργάτες του επέλεξαν 25 παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές μεταξύ 5 και 16 ετών. Οι περισσότερες διαγνώσεις ήταν για αυτισμό και ΔΕΠΥ. Κάθε παιδί ολοκλήρωσε ένα από αρκετά διαφορετικά προγράμματα η διάρκεια των οποίων κυμαινόταν από 8 εβδομάδες έως 1 χρόνο.

Περιλαμβανόταν θεραπευτική ιππασία σε εβδομαδιαία βάση και συνεδρίες με λογοθεραπευτή 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της ιππασίας, τα παιδιά μάθαιναν για την ανατομία του αλόγου, τον εξοπλισμό και τα βασικά σημεία της ιππασίας.

Οι δραστηριότητες ενδυνάμωσης του νου εστίαζαν σε ασκήσεις που εκπαιδεύουν τον εγκέφαλο να επεξεργάζεται αισθητηριακές πληροφορίες όπως ήχο, όραση, ισορροπία και χωρικό προσανατολισμό.

Οι συνεδρίες περιέλαβαν μουσικοθεραπεία, ασκήσεις παρακολούθησης βλέμματος και καθήκοντα συντονισμού χεριών-ματιών. Τα παιδιά και οι γονείς τους έλαβαν επίσης καθημερινές ασκήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν στο σπίτι.

Μετά από 8 εβδομάδες τα παιδιά είχαν βελτίωση στις κινητικές ικανότητες, αν και ορισμένες φορές υπήρχε καθυστέρηση πριν γίνουν εμφανείς οι αλλαγές.

Για τους συμμετέχοντες που συνέχισαν το πρόγραμμα για ένα χρόνο τα οφέλη συνεχίστηκαν για όσο διήρκεσε η έρευνα.

Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν επίσης βελτιώσεις στη συμπεριφορά και την ακαδημαϊκή επίδοση, όπως κοινωνικές ικανότητες και επικοινωνία.

Επίσης, γονείς και φροντιστές απάντησαν ότι τα παιδιά ήταν πιο θετικά και εστιασμένα, εντός και εκτός προγράμματος.

Δεδομένου του μικρού μεγέθους της έρευνας, μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα χρειάζεται για να κατανοηθούν καλύτερα τα πιθανά οφέλη σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Η έρευνα είχε μερικούς περιορισμούς, αλλά παρόλα αυτά τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Veterinary Science.

 

Πηγές:
Frontiers in Veterinary Science.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα