Ο περίπατος, η κηπουρική, το κολύμπι ή ο χορός θα μπορούσαν να εμποδίζουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, καθώς κάποιος γερνά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί ενδεχομένως να διατηρεί τον εγκέφαλο 4 χρόνια νεότερο έναντι άλλων ανθρώπων που θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη ή επιβράδυνση της εξέλιξης της άνοιας, αναφέρουν ερευνητές

Η Dr. Yian Gu, του Columbia University, δήλωσε ότι πρόσφατα δημοσίευσε έκθεση με πληροφορίες τρέχουσας και προηγούμενης σωματικής δραστηριότητας και ανακάλυψε ότι και τα 2 συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Η έρευνα είναι ένα παραπάνω βήμα που δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα επίσης προστατεύει από την απώλεια του όγκου του εγκεφάλου.

Η Gu προειδοποίησε ότι η νέα έρευνα δεν αποδεικνύει ότι η άσκηση διατηρεί το μέγεθος του εγκεφάλου αλλά ότι τα δυο φαίνεται να συνδέονται. Χρησιμοποίησε μαγνητικές τομογραφίες για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με το μέγεθος του εγκεφάλου σε περισσότερους από 1.550 ανθρώπους μέσης ηλικίας 75 ετών.

Κανένας δεν είχε άνοια αλλά σχεδόν 300 είχαν ελαφρά νοητική βλάβη και 28% είχαν το γονίδιο APOE,  που φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.

Όσοι ήταν πιο δραστήριοι είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τους αδρανείς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μέσο μέγεθος εγκεφάλου των πιο ενεργών ήταν 883 κυβικά εκατοστά σε σύγκριση με 871 όσων δεν ήταν δραστήριοι.

Η διαφορά των 12 κυβικών εκατοστών είναι ισοδύναμη με σχεδόν 4 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου, δήλωσε η ερευνήτρια.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι βασίστηκε στην ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται πόσο και πόσο συχνά ήταν δραστήριοι.

Αν και δεν είναι σαφές πώς η σωματική δραστηριότητα ωφελεί τον εγκέφαλο, ειδικός εικάζει ότι θα μπορούσε να προέρχεται από την διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου διαβήτη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο.

Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο συνέδριο της American Academy of Neurology.

Πηγές:
American Academy of Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]