Δειγματοληπτικά τεστ κοροναϊού στην κοινότητα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι να εντοπίζονται κρούσματα από κινητά συνεργεία στα σπίτια (όπως στη Νότια Κορέα) και να περιορίζεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού κατά τη μετακίνηση προς το εργαστήριο.

Πρόκειται για 500 κινητά συνεργεία με οδηγό και νοσηλευτή, τα οποία πραγματοποιούν 20 ελέγχους κατ’ οίκον ανά βάρδια σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα κοροναϊού.

"Γίνεται αυτή τη στιγμή ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής περιστατικών στην κοινότητα, ο οποίος δεν θα ενέχει αυτόν τον κίνδυνο και θα γίνεται κατά το δυνατόν σε δειγματοληψία στο σπίτι", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας (φωτογραφία κάτω).

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, ο οποίος φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα Υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται.

Μαζικές και δειγματοληπτικές εξετάσεις για τον κοροναϊό πραγματοποιούν οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, υιοθετώντας ένα επιθετικό μοντέλο αντιμετώπισης του ιού, το οποίο χαρακτηρίζεται σήμερα από τα πλέον πετυχημένα.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα τεστ από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Εκτιμάται πως διενεργούνται καθημερινά περίπου 10.000 τεστ, με σκοπό να εντοπιστούν και να περιοριστούν νέες εστίες διάδοσης του ιού.

Στα 500 εξειδικευμένα εργαστήρια και στις 40 κινητές μονάδες της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 250.000 εξετάσεις, όταν στην Ελλάδα ο αριθμός αγγίζει τις 5.000.

Με δεδομένο πως η Νότια Κορέα έχει πληθυσμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων, για να φτάσει η Ελλάδα στα ίδια επίπεδα, πρέπει να πραγματοποιήσει πάνω από 50.000 τεστ για τον κοροναϊό.

Ελλείψεις

Ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος σε σχέση με τις δυνατότητες των ελληνικών εργαστηρίων αναφοράς, αλλά και της επάρκειας εξοπλισμού. Ελλείψεις παρατηρούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, λόγω της τεράστιας ζήτησης.

"Όντως, υπάρχει έλλειψη αντιδραστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα για τεχνικές που αφορούν στα προκαταρκτικά στάδια ανίχνευσης του ιού, δηλαδή αυτό που εξάγεις από το δείγμα για να το αναλύσεις με τη μοριακή τεχνική", παραδέχτηκε και ο κ. Τσιόδρας.

Οι πληροφορίες του Iatronet αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί και στην κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει έναν αριθμό αντιδραστηρίων.

Ακόμη και στην περίπτωση που εξασφαλιστούν ποσότητες αντιδραστηρίων, η Ελλάδα δεν θα φτάσει ποτέ την Κορέα, η οποία είχε πάρει το μάθημά της από την έλλειψη των διαθέσιμων τεστ κατά την κρίση του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (Mers) το 2015.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΣΑ: 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: ‘’Έμφραγμα του Μυοκαρδίου- Νεότερες προσεγγίσεις’’
LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής 26 Απριλίου 2024
Ανδρική υπογονιμότητα: Σχετίζεται με τη χρήση κινητών τηλεφώνων;