Περισσότερες από τρεις μέρες απαιτούνται μέχρι να βγουν αποτελέσματα για τον κοροναϊό στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Η ζήτηση για μεγάλο αριθμό εξετάσεων, πιέζει τα εργαστήρια αναφοράς, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.

Όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στην περιοχή υπάρχει μεγάλη εστία με περιστατικά κοροναϊού.

Τα νοσοκομεία της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σηκώνουν βάρος, δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους.

Το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως πολλά μη εντοπισμένα κρούσματα έχουν νοσηλευθεί σε κλινικές, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά της νόσου και πολλοί εργαζόμενοι νοσούν ή έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Αριθμός ασθενών στα νοσοκομεία Καστοριάς και Κοζάνης είναι ύποπτα κρούσματα και αναμένουν εργαστηριακά αποτελέσματα πάνω από τερεις ημέρες.

Όλα τα δείγματα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αποστέλλονται για έλεγχο στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία κάνουν έκκληση για επίσπευση της έκδοσης των εργαστηριακών ελέγχων των δειγμάτων.

"Θα πρέπει να υπάρξουν περισσότερα εργαστήρια αναφοράς εξέτασης για κοροναϊό, με επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων ώστε να υπάρχουν γρηγορότερα αποτελέσματα", υπογραμμίζει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Εξετάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι ημερήσιες δυνατότητες του συνόλου των εργαστηρίων αναφοράς είναι κάτω από 700 εξετάσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, είχαν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη τη χώρα 7.172 τεστ, αριθμός που το Σάββατο έφτασε στα 7.830 και την Κυριακή στα 8.006 τεστ και τη Δευτέρα στα 8.644.

Το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εντάξει στην προσπάθεια και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Με απόφαση που υπογράφηκε την Τρίτη, επιχορηγεί με το ποσό των 30,2 εκατομμυρίων ευρώ τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της επιδημίας του SARS-COV 2.

Ελπίδες για επίσπευση των εξετάσεων δίνει η επιστημονική έρευνα. Επιστήμονες του Oxford University ανέπτυξαν τεστ για την COVID-19, που δίνει αποτέλεσμα σε 30 λεπτά και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Οι πρώτες ύλες για το τεστ κοστίζουν σχεδόν 25 δολάρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ