"Υπάρχει 'φρένο' στη δραστηριότητα του ιού, αλλά η ανάκαμψη είναι δύσκολη. Πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο".

Με τα συγκεκριμένα λόγια περιέγραψε το σήμερα και το αύριο της επιδημίας στην Ελλάδα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, ο καθηγητής τόνισε τη Δευτέρα πως δεν μιλάμε ακόμη για κορύφωση (peak) της επιδημίας: "Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης. Μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να το μετριάσουμε έτσι όπως πάμε".

Ανησυχία προκαλούν οι αναφορές του στο λεγόμενο "δεύτερο κύμα" επέλασης του ιού: "Μιλάμε για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος, κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογη με την κυκλοφορία του ιού. Θα εξαρτηθεί από την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός και θα είναι ανάλογη με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα".

Για τον σχεδιασμό μέτρων επανάκαμψης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως είχε σήμερα συζητήσεις με συναδέλφους του από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Θεωρεί, ωστόσο, πως δεν είναι η ώρα ακόμα:

"Ο σχεδιασμός φυσικά και γίνεται, φυσικά και σχεδιάζεται με πάρα πολλή προσοχή, γιατί δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο. Ακόμα και χώρες οι οποίες έζησαν ένα δεύτερο, κατά κάποιο τρόπο, κύμα, ετοιμάζονται ακόμα και για τρίτο κύμα στην Άπω Ανατολή, σε επαρχίες της Κίνας και στο Χονγκ Κονγκ.

Χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή, χρειάζεται μελέτη, χρειάζεται έλεγχος, χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πράγματα, όπως ποιοι άνθρωποι έχουν περάσει τον ιό και αν αυτοί θα μπορούν να στελεχώσουν την εμπροσθοφυλακή του συστήματος Υγείας, για παράδειγμα, για κάποια τέτοια άλλα πράγματα.

Δεν είναι της ώρας να τα συζητήσουμε. Τα σκεφτόμαστε, τα συζητούμε και θα τα συζητήσουμε και ακόμα περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες, αλλά σίγουρα δεν είναι του σήμερα. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά".

Ανοσία

Για το κατά πόσον θα αποκτηθεί ανοσία στον πληθυσμό από το παρόν επιδημικό κύμα, ο καθηγητής τόνισε πως δεν χτίζεται ανοσία στον πληθυσμό. Κάποιοι - είπε - θα μείνουν μη άνοσοι και θα εκτεθούν περισσότερο. Θα είναι πιο ευάλωτοι στο δεύτερο κύμα ή στη συνέχιση της ιστορίας αυτής με τον ιό, τους επόμενους μήνες ή χρόνια:

"Θεωρώ ότι αυτό θέλουμε. Δεν θέλουμε ξαφνικά να χτίσουμε όλοι ανοσία. Αν χτίζαμε όλοι ανοσία, θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς. Το έχω πει πολλές φορές και με αναγκάζουν να το ξαναλέω. Δεν μου αρέσει να λέω αυτή τη λέξη.

Επιθυμούμε σταδιακά να χτιστεί ανοσία στον πληθυσμό, ώστε να μην έχουμε μεγάλη υπερφόρτωση στο σύστημα Υγείας μας".

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η καλύτερη χημειοπροφύλαξη έναντι του ιού θα είναι ένα αποτελεσματικό εμβόλιο: "Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονικά αποδεδειγμένο φάρμακο, το οποίο να οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προφύλαξη από τη νόσο", σημείωσε.

Φάρμακα

Αναφερόμενος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, επισήμανε πως συζήτησε το ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάποια φάρμακα, με τα λιγοστά έως τώρα δεδομένα για την εμπροσθοφυλακή του συστήματος Υγείας. Ιδού πώς παρουσίασε την επόμενη μέρα:

"Από εκεί και πέρα θα δούμε. Δεν είμαστε σίγουροι για το αν αυτή θα δουλέψει ή όχι. Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή, χρειάζεται υπομονή. Είναι ένας ιός που θα μείνει μαζί μας μήνες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι. Ευελπιστούμε να δούμε μία μείωση.

Οι περισσότεροι επιστήμονες αυτή τη στιγμή μιλούν για τη σίγουρη παρουσία ενός δεύτερου κύματος το επόμενο φθινόπωρο ή χειμώνα και μιλάνε για σταδιακή εφαρμογή μέτρων περιορισμού και άρσης τους.

Δηλαδή ένα σχήμα του 'βάζω μέτρα, τα σηκώνω όταν η κατάσταση είναι καλύτερη στη χώρα μου χρησιμοποιώντας μαζικούς ελέγχους, μετά ξαναβάζω μέτρα όταν δω ότι η κατάσταση ξεφύγει'.

Παρακολουθούμε τα νούμερα, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, δεν εφησυχάζουμε. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα με νέες εστίες στον πληθυσμό. Θέλει πολλή προσοχή".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα