"Οι άνθρωποι που είναι φτωχοί, κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, άστεγοι, δεν έχουν κατάλληλη φροντίδα Υγείας, είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα και μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας. Και των Ρομά συμπολιτών μας".

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας την Παρασκευή στην ερώτηση του Iatronet σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες και την επίπτωση στη Δημόσια Υγεία. Το ερώτημα, που είχε ως αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα, ήταν το εξής:

"Κύριε καθηγητά. Θυμίζοντας γειτονιές της Νέας Υόρκης, όπως το Κουίνς και το Μπρούκλιν, η οικισμός των Ρομά στη Λάρισα ξυπνά έντονες ανησυχίες και στη χώρα μας, λόγω των μαζικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Για κοινωνικούς λόγους, πληθυσμοί, όπως Ρομά, άστεγοι, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Μήπως η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας προϋποθέτει, τελικά, εμπέδωση της Δημοκρατίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής κοινωνίας; Μήπως τα ελλείμματα αυτά έχουν επιπτώσεις και στους επιδημιολογικούς δείκτες, για τους οποίους είμαστε σήμερα υπερήφανοι";

Ο καθηγητής ανταποκρίθηκε με έναν ιδιαίτερα θερμό τρόπο σε σχέση με τους Ρομά, σημειώνοντας τα παρακάτω:

"Θεωρώ ότι φυσικά και είμαστε μία δημοκρατική χώρα. Φυσικά και η Ελλάδα έχει απίστευτες δημοκρατικές ευαισθησίες. Φυσικά και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Και για αυτό, βέβαια, βρεθήκαμε και σήμερα κοντά τους. Αυτό θέλαμε να δείξουμε. Και μας αγκάλιασαν, πιστέψτε με, πραγματικά και εμείς αισθανθήκαμε μέρος της κοινότητάς τους και δικοί τους άνθρωποι.

Θέλω να πω ότι όντως όπου υπάρχει φτώχεια, όπου υπάρχει πληθυσμός ο οποίος είναι ανασφάλιστος, όπου υπάρχει πληθυσμός ο οποίος δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, όπως θα έπρεπε να έχει, ή έχει μειωμένη προσέλευση στις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, παρατηρούνται φαινόμενα τύπου Μπρούκλιν, τύπου Κουίνς, τύπου περιοχών στον κόσμο - δεν είναι μόνο στην Αμερική - όπου οι άνθρωποι οι οποίοι είναι φτωχοί, κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, άστεγοι, δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα Υγείας.

Και φυσικά είναι πιο ευάλωτοι στον ιό. Οι περισσότεροι είναι νέες ηλικίες. Για αυτό είδατε το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε αυτούς που ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο. Μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό το χώρο. Δεν θες να θρηνήσεις νεκρούς σε αυτό το χώρο.

Πρέπει να προστατεύσεις τις ευπαθείς ομάδες και να δώσεις το μήνυμα της εκπαίδευσης, της υγιεινής. Τα πιο βασικά μέτρα σε αυτή την επιδημία είναι η υγιεινή των χεριών και η κοινωνική απόσταση".

Ιδιαίτερα συναισθηματικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σε σχέση με τις εκδηλώσεις από τους Ρομά στο πρόσωπό του. Αξίζει να σημειωθεί πως έγινε δεκτός στον οικισμό με παρατεταμένα χειροκροτήματα:

"Τους συγχωρούμε γιατί ήταν αγάπη τα 5 λεπτά που ήμασταν μαζί τους και ήταν σε λιγότερο από 1 μέτρο. Και εμείς το ίδιο, αλλά μπήκαμε στη 'φωτιά' μαζί τους, γιατί αισθανθήκαμε ότι περισσότερο η αγάπη μας μετρούσε εκείνα τα 5 λεπτά και όχι τα 2 μέτρα απόσταση μεταξύ όλων. Νομίζω, το κατάλαβαν και αυτοί και το καταλάβαμε και εμείς. Και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Τους έχω εμπιστοσύνη". 

Ευάλωτες 

Στην εισαγωγή του, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως οι Ρομά, σε ολόκληρη την Ευρώπη, συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην τρέχουσα πανδημία, καθώς ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς, κάποιοι από αυτούς:

"Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση, το οποίο καθιστά δύσκολη την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Είναι, επίσης, δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες.

Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Ρομά στην Ευρώπη στην παρούσα κρίση, είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων, όπως βέβαια και για τους περισσότερους από εμάς, η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, οι οποίες συχνά γίνονται και δυσκολότερες με τα μέτρα της απομόνωσης.

Φυσικά και οι Ρομά δεν μπορούν να είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους στα πλαίσια αυτής της επιδημίας. Σε κάποιες χώρες, δυστυχώς, μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα".

Μέτρα

Σε σχέση με τους περιορισμούς που αποφασίστηκαν για τον οικισμό τους, ανέφερε πως τα επιλεκτικά μέτρα δεν αφορούν αυτούς. Αφορούν τη διασπορά του ιού όταν εφαρμόζονται:

"Όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι επαγγελματίες Υγείας, οι διαμεσολαβητές, η πολιτική ηγεσία, οι ηγέτες της κοινότητας των ίδιων των Ρομά και οι ίδιοι οι πολίτες, πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο όταν αυτός απαιτείται, την παρακολούθηση της κατάστασης και την κάλυψη των βασικών αναγκών σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Θα συνεχίσουν να έχουν, όπως έχουν, ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αυτή τη στιγμή υποφέρουν από την επέλαση του ιού σε πολλές χώρες του κόσμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, για φόβο, για διχασμό, για διαιρέσεις στην κοινωνία μας ούτε στις υπόλοιπες κοινωνίες του κόσμου.

Αυτό που πρέπει να ξεπεράσουμε, αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία, είναι πάνω από όλα η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας