Η επανέναρξη λειτουργίας του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου της Αθήνας, συνοδεύτηκε από μία πρωτόγνωρη εικόνα: εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιούσαν θερμομέτρηση στους εισερχόμενους στο κτήριο.

Η μέθοδος αυτή, ως μέτρο εντοπισμού πιθανών κρουσμάτων λοίμωξης από κορωνοϊό, είχε εφαρμοστεί στα πρώτα στάδια της επιδημίας, τον Φεβρουάριο, με θερμομετρήσεις στους επιβάτες αεροσκαφών που έφταναν στην Ελλάδα.

Η αξία του μέτρου αμφισβητήθηκε έντονα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η θερμομέτρηση μπορεί να "πιάσει" ελάχιστο ποσοστό πασχόντων, οι οποίοι ενδέχεται να μην εντοπιστούν εάν έχουν λάβει αντιπυρετικό.

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες από το Iatronet ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος απάντησε χαρακτηριστικά:

"Φυσικά και δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε κάποιον να θερμομετρεί ανθρώπους, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν αν έχουν πυρετό ή όχι. Παρόλα αυτά, νομίζω είναι πολύ πιο σημαντικό από τη θερμομέτρηση η καθημερινή επαγρύπνηση για την υγεία μας.

Ως μέτρο έχει πολύ μικρή χρησιμότητα. Πολύ περισσότερη χρησιμότητα έχουν τα μέτρα ατομικής υγιεινής, υγιεινής των χεριών και απομάκρυνσης από μια τέτοια διαδικασία συγχρωτισμού ή συναθροίσεως, αν έχουμε συμπτώματα"...

Για τη θερμομέτρηση στα σχολεία, ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη. Όπως ανέφερε, η θερμομέτρηση δεν προσφέρει κάτι παραπάνω και επαφίεται στην οικογένεια του μαθητή να παρακολουθεί τα συμπτώματά του και να αποφύγει να πάει στο σχολείο.

Δεδομένα

Για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει και η Αρχή Προστασίας Δεδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με έκδοση κατευθυντήριων γραμμών, στις οποίες αναφέρονται τα εξής:

"Η νοµοθεσία για την προστασία των δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα εφαρµόζεται κατ’ άρ. 2 παρ. 1 Κανονισµού 679/2016 (εφεξής "ΓΚΠ∆") και 2ν. 4624/2019 στην εν όλω ή εν µέρει αυτοµατοποιηµένη επεξεργασία δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και στη µη αυτοµατοποιηµένη επεξεργασία τέτοιων δεδοµένων τα οποία περιλαµβάνονται ή πρόκειται να περιληφθούν σε σύστηµα αρχειοθέτησης".

Αυτό σημαίνει πως η προφορική ενηµέρωση ότι το υποκείµενο των δεδοµένων νοσεί από τον κορωνοϊό ή ότι η σωµατική θερµοκρασία του έχει µετρηθεί ως ανώτερη του φυσιολογικού συνιστούν µεν δεδοµένα προσωπικού χαρακτήρα. Πλην όµως, η σχετική νοµοθεσία δεν εφαρµόζεται εάν οι ανωτέρω πληροφορίες δεν έχουν περιληφθεί σε σύστηµα αρχειοθέτησης σε περίπτωση µη αυτοµατοποιηµένης (χειροκίνητης) επεξεργασίας ή δεν έχουν περιληφθεί σε αυτοµατοποιηµένη επεξεργασία.

Γερμανία

Η θερμομέτρηση κατά του κορωνοϊού απασχολεί και άλλες ευρωπαικές χώρες. Πολλές από αυτές έχουν ήδη προβεί σε εφαρμογή του προληπτικού μέτρου κατά του κορωνοϊού.

Η πλειονότητα των Γερμανών  αρχικά παρουσιάζονταν πρόθυμοι να αποδεχθούν τον "περιορισμό" της προστασίας δεδομένων ή να επιτρέψουν τη διατήρηση δεδομένων εάν αυτό θα συνέβαλε στην καταπολέμηση του ιού.

Στις συζητήσεις που γίνονταν και γίνονται, εκφράζεται η άποψη ότι οι μετρήσεις θερμοκρασίας στις εισόδους εταιριών θα μπορούσαν να είναι επιτρεπτές, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αποθηκεύονται σε κάποια βάση δεδομένων. Ωστόσο, αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των δικηγόρων.

Δεν υπάρχει, πάντως, στη Γερμανία πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή η επιστροφή της Bundesliga στη δράση προβλέπει συνολικά την διεξαγωγή 20.000 τεστ, γάντια στο γυμναστήριο, αλλά και θερμομέτρηση.

Πολύ συζήτηση έγινε και γίνεται για την θερμομέτρηση των επισκεπτών και εργαζομένων στις γερμανικές εταιρείες.

Στην πραγματικότητα, λόγω του αυξανόμενου αριθμού επιμολύνσεων από κορωνοϊό, αρκετές γερμανικές  εταιρείες βρήκαν ελκυστική την ιδέα της θερμομέτρησης για τους υπαλλήλους και τους επισκέπτες πριν αυτοί εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της.

Όμως πώς μπορεί μια εταιρεία να ενεργήσει σύμφωνα με το γερμανικό εργατικό δίκαιο; "Στην περίπτωση των επισκεπτών, μια εταιρεία μπορεί να ορίζει μονομερώς ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος στις εγκαταστάσεις χωρίς μέτρηση θερμοκρασίας", εξηγούν γερμανοί νομικοί. Αυτό καλύπτεται από τα δικαιώματα του εργοδότη για την εταιρεία του και εξαρτάται από  την κρίση του στο βαθμό που η απαίτηση αυτή δεν ενέχει και εμπεριέχει διακρίσεις.

"Η κατάσταση είναι διαφορετική όμως για τους υπαλλήλους που είναι υποχρεωμένοι να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και ως εκ τούτου δεν έχουν άλλη επιλογή να μείνουν μακριά", λένε οι νομικοί, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά το συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ιταλία

Στην χώρα όπου ο κορωνοϊός δημιούργησε τεράστια προβλήματα και αφαίρεσε χιλιάδες ζωές γίνεται επίσης πολύς λόγος για την θερμομέτρηση. Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς, εισερχόμενη σταδιακά στο στάδιο χαλάρωσης της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και την επαναφορά της βιομηχανικής παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό και με την σταδιακή επάνοδο της κανονικότητας, Ιταλοί επιχειρηματίες έχουν αναπτύξει συσκευή θερμομέτρησης που μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά από τις εισόδους καταστημάτων, επιχειρήσεων και εστιατορίων.

Η συσκευή μέτρησης, που είναι εξοπλισμένη με λογισμικό, προειδοποιεί για θερμοκρασίες άνω των 37,5 βαθμών. Η συσκευή έχει πολλές χρήσεις, και θα μπορούσε να τοποθετηθεί μπροστά από την είσοδο στα στάδια, αθλητικά και εμπορικά κέντρα, πισίνες και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνονται οι άνθρωποι.

Δοκιμάζεται επίσης και σε εργοστάσιο ήδη θερμομέτρηση. Κάθε εργαζόμενος έχει πάνω του μικρή συσκευή ανίχνευσης που συνδέεται με κεντρικό λογισμικό.

Χάρις σε αυτήν τη συσκευή, ο εργαζόμενος πληροφορείται για το τι συμβαίνει γύρω του και για το αν κρατά τις σωστές αποστάσεις από τους συναδέρφους του. Έτσι, αν πλησιάσουν πολύ κοντά σε άλλον συνάδερφο, το κινητό τους τηλέφωνο στέλνει άμεση ειδοποίηση.

Την θερμομέτρηση τέλος σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας έχουν αναλάβει και drones, με ότι αυτό επιφέρει στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Γαλλία

Τέλος, στη Γαλλία στα αεροδρόμια, τα λεωφορεία και τα εργοστάσια οι θερμικές κάμερες έχουν κατακλύσει από καιρό κάθε πέρασμα και διαδρομή, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να ανασχεθεί ο κορωνοϊός.  

Πολλές υπηρεσίες ενδιαφέρονταν ήδη από τον Φεβρουάριο για την τοποθέτηση στις εγκαταστάσεις τους μηχανισμών θερμοεντοπισμού, αρχής γενομένης από τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης και κυκλοφορίας, όπως οι συγκοινωνίες, τα νοσοκομεία και τα ξενοδοχεία.

Η CNIL πάνως στη Γαλλία, πληροφόρησε τους οργανισμούς ότι δεν πρέπει να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη θερμοκρασία του σώματος του συνόλου των εργαζομένων ή των επισκεπτών τους ή γενικευμένες πληροφορίες για την υγεία και πιθανά συμπτώματα COVID-19.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο