Σχεδόν μισοί από τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης, στην Ιταλία, που αντιμετώπισαν ασθενείς με COVID-19, εμφάνισαν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Σχεδόν το 25% των εργαζομένων είχαν κατάθλιψη και περίπου το 20% ανέφεραν συμπτώματα άγχους, καθώς ο SARS-CoV-2 συνέχισε να εξαπλώνεται.

Τα συμπτώματα, ωστόσο, δεν ήταν άμεσο αποτέλεσμα του ιού. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προέρχονται από το βάρος που δέχτηκε το σύστημα υγείας της Ιταλίας.

Ο Rodolfo Rossi, επιδημιολόγος στο University of Rome Tor Vergata της Ιταλίας, δήλωσε ότι εργαζόμενοι στην περίθαλψη έχουν θέματα ψυχικής υγείας, επειδή η πανδημία έχει δοκιμάσει σοβαρά το σύστημα υγείας της Ιταλίας, που με τη σειρά του δεν μπόρεσε να παράσχει ψυχικά ασφαλές εργασιακό περιβάλλον στους εργαζόμενους στην περίθαλψη.

Πρόσθεσε, ότι σε ένα βαθμό οι εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους στην περίθαλψη μπορεί ενδεχομένως να συγκριθούν με σενάριο πολέμου.

Οι ερευνητές περιέλαβαν στην έρευνα 1.379 εργαζόμενους στην περίθαλψη, στην Ιταλία, στο τέλος Μαρτίου, κατά την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα. Η πλειοψηφία ήταν γιατροί και νοσηλευτές στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης.

Αϋπνία

Εκτός από υψηλά ποσοστά διαταραχής μετατραυματικού στρες, κατάθλιψης και συμπτωμάτων άγχους, περισσότερο από το 8% όσων απάντησαν ανέφεραν ότι είχαν αυπνία και το 22% ότι εμφάνιζαν υψηλά επίπεδα στρες.

Στους εργαζόμενους στην περίθαλψη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες ή κατάθλιψη, ενώ ο κίνδυνος για σοβαρή αυπνία ήταν διπλάσιος για νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό.

Εργαζόμενοι στην περίθαλψη που είχαν συνάδελφους που πέθαναν από COVID-19, επίσης αντιμετώπιζαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες ή κατάθλιψη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις