Τουλάχιστον 3,9 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι αποφεύγονται κάθε χρόνο παγκοσμίως με την άσκηση, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Global Health, από ερευνητές των πανεπιστημίων Cambridge και Edinburgh.

Οι ερευνητές εξέτασαν δημοσιευμένα στοιχεία για 168 χώρες, όσον αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που πληρούσε τις συστάσεις του ΠΟΥ, για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια άσκηση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας ή ισοδύναμου συνδυασμού.

Το ποσοστό του πληθυσμού που πληρούσε τη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας ποίκιλλε σημαντικά μεταξύ χωρών, από 33% στο Κουβέιτ, στο 64% στη Βρετανία και στο 94% στη Μοζαμβίκη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παγκοσμίως, λόγω της σωματικής δραστηριότητας ο αριθμός των πρόωρων θανάτων ήταν κατά μέσον όρο 15% χαμηλότερος από ό,τι θα ήταν- δηλαδή περίπου 3,9 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν ετησίως.

Παρά την αξιοσημείωτη ποικιλία στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών, η θετική συμβολή της άσκησης ήταν αξιοσημείωτα σταθερή στον πλανήτη, με ευρεία τάση προς μεγαλύτερο ποσοστό πρόωρο θανάτων να έχει αποφευχθεί σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σε χώρες χαμηλού εισοδήματος αποφεύχθηκαν κατά μέσον όρο 18% των πρόωρων θανάτων έναντι 14% σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

Στις ΗΠΑ αποφεύχθηκαν 140.200 πρόωροι θάνατοι ετησίως και στη Βρετανία 26.600.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]