Η αντικατάσταση χρόνου καθιστικής ζωής για 30 λεπτά με καθημερνή σωματική δραστηριότητα ελαφράς έντασης μειώνει τον κίνδυνο ενός ηλικιωμένου να πεθάνει από καρκίνο κατά 8%, αναφέρει η ερευνήτρια Dr. Susan C. Gilchrist, που πραγματοποίησε μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το να περπατά κάποιος είναι αρκετά καλό, αλλά το να κάνει επιπλέον 30 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα την ημέρα - όπως ποδηλασία ή κολύμπι - μειώνει την πιθανότητα θανάτου από καρκίνο κατά 31%.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε ανάλυση 8.000 ενηλίκων 45 ετών και άνω. Στην έναρξη, οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούσαν να λαμβάνουν αγωγή για τον καρκίνο και παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια. Φορούσαν επιταχυνσιόμετρο για διάστημα 7 ημερών.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πέθαναν 268 συμμετέχοντες, ποσοστό 3,3% από καρκίνο. Κατά μέσον όρο όσοι πέθαναν από καρκίνο είχαν περισσότερα από 777 λεπτά καθιστικής ζωής καθημερινά σε σύγκριση με όσους ήταν ακόμα εν ζωή στο τέλος της έρευνας.

Οι επιζώντες έκαναν κατά μέσον όρο 189 λεπτά σωματικής δραστηριότητας ελαφράς έντασης την ημέρα και 13 μέτριας έως έντονης έντασης.

Όσοι πέθαναν από καρκίνο έκαναν κατά μέσον όρο 155 λεπτά ελαφράς έντασης σωματική δραστηριότητα  την ημέρα και 8 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης άσκηση καθημερινά.

Συμμετέχοντες με περισσότερο χρόνο καθιστικής ζωής κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν 45% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο το διάστημα των 5 ετών.

 

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα