Συσκευή που παρακολουθεί παθήσεις χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα, αναπτύχθηκε από ερευνητές των Penn State και Xiangtan University.

Ο καθηγητής Cheng, δήλωσε ότι η  ερευνητική ομάδα επιθυμεί να καταφέρει να αναλύσει τον ιδρώτα από καθημερινή άσκηση ή από τη θερμότητα του ήλιου επειδή ο ιδρώτας έχει αρκετούς βιοδείκτες όπως γλυκόζη και pH που θα είναι καλοί δείκτες για την εξέλιξη μιας νόσου ή των διαγνώσεων.

Η συσκευή θα περιέχεται σε επίθεμα στο δέρμα κοντά στους ιδρωτοποιούς αδένες. Αποτελείται από μικρό φιαλίδιο που περιέχει πολλούς θαλάμους με υδροφοβική βαλβίδα κοντά στο άνοιγμα.

Επιτόπου ανάλυση μπορεί να γίνει με χρήση χρωματομετρικής μεθόδου.

Αναλυτής που βρίσκεται στους θαλάμους ανταποκρίνεται στο pH ή στη γλυκόζη και μπορεί να διαβαστεί με το μάτι ή από φωτογραφία smartphone. Επίσης οι ερευνητές μπορούν να αναλύσουν τον ιδρώτα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Η συσκευή διπλής βαλβίδας είναι πολύπλοκη αλλά συσκευή με μια βαλβίδα μπορεί να γίνει χωρίς ακριβό εξοπλισμό.

Η συσκευή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον στον τομέα περίθαλψης και ιδιαίτερα στον αθλητισμό όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της υπερθέρμανσης  ή της προσαρμογής των επιπέδων βέλτιστης επίδοσης. Οι ερευνητές επίσης συνεργάζονται με ερευνητή του Penn State Hershey Medical School για την παρακολούθηση νόσων. Μπορεί να έχει ένα θάλαμο για το pH, δεύτερο για τη γλυκόζη και τρίτο για το νάτριο.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Lab on a Chip.

 

Πηγές:
Lab on a Chip.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα