Φρέσκο και κατεργασμένο κρέας, τυρί, αυγά, σακχαρούχα τρόφιμα, αναψυκτικά και δημητριακά είναι τροφές που παράγουν οξέα. Σε επιζήσασες από καρκίνο μαστού που έχουν μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας τέτοιων τροφών μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος θνησιμότητας κατά τρεις φορές αν επίσης κάπνιζαν στο παρελθόν, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές του San Diego State University ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 3.000 γυναικών που στο παρελθόν ήταν καπνίστριες ή δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά είχαν καρκίνο μαστού.

Η Tianying Wu, δήλωσε ότι τροφές που παράγουν πιο πολλά οξέα μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, όχι μόνο από καρκίνο.

Ορισμένες ακολουθούσαν πολύ όξινη διατροφή αλλά αν κάπνιζαν στο παρελθόν –με μακρύ ιστορικό έντονου καπνίσματος- ο κίνδυνος ήταν τριπλάσιος από αυτόν των γυναικών που δεν κάπνισαν ποτέ.

Το κάπνισμα αύξανε τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα είδη καρκίνου- όπως καρκίνο μαστού. Επιπλέον, γυναίκες που είχαν καπνίσει στο παρελθόν και συνέχιζαν να τρώνε όξινες τροφές είχαν επίσης υψηλότερη εμφάνιση υποτροπής καρκίνου στο μαστό.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι το κρέας και το τυρί μπορούν να είναι οι κύριοι ένοχοι, καθώς έχουν πολλή πρωτεΐνη. Λαχανικά παράγουν αλκαλικά. Θεωρεί ότι η ισορροπημένη διατροφή μεταξύ τροφών που παράγουν οξέα και τροφών που παράγουν αλκαλικά είναι η καλύτερη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για 7,3 χρόνια και περιοδικά αξιολογούνταν διατροφικά.

Γυναίκες που επέζησαν από καρκίνο και που επίσης κάπνιζαν στο παρελθόν θα έχουν μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας όξινων τροφών και αποβολής επιπλέον οξέων επειδή έχουν βλάβη στη λειτουργία  των νεφρών και των πνευμόνων που είναι αναγκαία για την αποβολή οξέων.

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες δεν λαμβάνουν υπόψη την επίδραση της διατροφής που παράγει οξέα στον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο μαστού.

Όσες κάπνιζαν στο παρελθόν ήταν το 35-40% των ασθενών με καρκίνο μαστού- επομένως είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αυτή την ομάδα.