Η κατάθλιψη, επιβεβαιώνει νέα έρευνα, είναι συχνή στην εμμηνόπαυση και επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των γυναικών που μπαίνουν σε αυτή.

Με τη μείωση της παραγωγής ορμονών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα, νευρικότητα, λύπη, προβλήματα μνήμης, έλλειψη αυτοπεποίθησης και συγκέντρωσης, καθώς και μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Ταυτόχρονα, καθώς μεγαλώνουν οι γυναίκες, ο φόβος θανάτου γίνεται πιο έντονος. Η κατάθλιψη και το άγχος πιθανόν αυξάνουν αυτόν τον φόβο.

Στη νέα έρευνα σε 485 μετεμμηνοπαυσαικές γυναίκες, 35 έως 78 ετών, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν τη συχνότητα κατάθλιψης, τους παράγοντες που την επηρεάζουν και τα επίπεδα άγχους και φόβου θανάτου.

Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ αυτών των παραγόντων  και της μετεμμηνοπαυσιακής κατάθλιψης.

Ανακάλυψαν ότι η κατάθλιψη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι συχνό και σημαντικό πρόβλημα υγείας, που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Ποσοστό 41% εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Στους παράγοντες που επηρέαζαν περισσότερο την κατάθλιψη μετά την εμμηνόπαυση περιλαμβάνονταν το να είναι μια γυναίκα χήρα ή διαζευγμένη, η κατανάλωση αλκοόλ, ιατρικό ιστορικό που απαιτούσε συνεχή αγωγή, παρουσία αναπηρίας, ψυχική νόσος και ύπαρξη τουλάχιστον 4 τέκνων.

Η έρευνα δεν επιβεβαίωσε σχέση μεταξύ κατάθλιψης και φόβου θανάτου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Menopause. 

Πηγές:
Menopause.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση
Ο αθλητισμός δεν έχει ηλικία
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε Ιωάννινα και Άρτα