Εδώ και δεκαετίες, σε ανθρώπους που διαγιγνώσκονται  με οικογενή υπερχοληστερολαιμία συνιστάται να ελαχιστοποιούν την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών για τη μείωση της χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-Based Medicine δεν ανακάλυψε ενδείξεις που να στηρίζουν την άποψη.

Διεθνής ομάδα ειδικών στην καρδιοπάθεια και τη διατροφή, περιλαμβανομένων 5 καρδιολόγων, επισκόπησαν διατροφικές οδηγίες σε ανθρώπους με οικογενή  υπερχοληστερολαιμία.

Δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν ενδείξεις ώστε να συστήσουν διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Ο David Diamond, καθηγητής στο University of South Florida, δήλωσε ότι για τα προηγούμενα 80 χρόνια, άνθρωποι με οικογενή υπερχοληστερολαιμία λάμβαναν συστάσεις να μειώσουν τη χοληστερόλη τους με διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Η νέα έρευνα, έδειξε ότι μια διατροφή πιο φιλική προς την καρδιά είναι αυτή με χαμηλά σάκχαρα αντί για κορεσμένα λιπαρά.

Οι ερευνητές δήλωσαν οτι η υιοθέτηση διατροφής με χαμηλούς υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματική σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου όπως όσοι είναι υπέρβαροι, έχουν υπέρταση και διαβήτη.