Ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μοιραίας καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 20% λαμβάνοντας συνταγογραφούμενες στατίνες, αναφέρει έρευνα στο JAMA.

Όσοι ήταν άνω των 75 ετών στους οποίους είχε συνταγογραφηθεί μόλις το φάρμακο κατά της χοληστερόλης ήταν κατά 25% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν στα 7 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα σε σχέση με όσους δεν το λάμβαναν.

Η Dr. Ariela Orkaby, του VA Boston Health Care System, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμα και σε αυτούς άνω των 90 ετών και σε όσους είχαν άνοια.

Συμμετέχοντες άνω των 90 ετών στους οποίους είχαν συνταγογραφηθεί στατίνες μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου κατά 20% σε διάστημα 7 ετών.

Με βάση τα αποτελέσματα, η ηλικία ενός ανθρώπου δεν θα πρέπει να αποτελεί παράγοντα για την απόφαση αν θα ξεκινήσει αγωγή με στατίνες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η Orkaby, ανέλυσε στοιχεία ανθρώπων ηλικίας 75 ετών και άνω.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού συμβάντος, ανέφεραν ερευνητές.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 57.000 ανθρώπους που άρχισαν να παίρνουν στατίνες κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Συνέκριναν την κατάσταση υγείας ανθρώπων που άρχισαν να λαμβάνουν στατίνες με όσους είχαν την ίδια πιθανότητα να λάβουν συνταγή στατινών με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά αλλά δεν τους είχε συνταγογραφηθεί το φάρμακο.

Η λήψη στατινών συνδεόταν με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακό επεισόδιο ή από οποιοδήποτε αίτιο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η έναρξη λήψης στατινών, επίσης συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα εστίασε κυρίως σε άντρες και λευκούς- που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι τα ίδια σε άλλους πληθυσμούς.

Επίσης είναι πιθανόν να εμπλέκονται άλλοι παράγοντες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας