Οι χώρες, παγκοσμίως, μπορεί να ετοιμάζονται για πιθανή πανδημία του ιού της γρίπης των πτηνών H5N1, μελλοντικά, αλλά άλλο ένα στέλεχος, το Η9Ν2 αποτελεί επίσης απειλή για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με ερευνητές.

Πειράματα που έγιναν για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού δείχνουν ότι έχει την ικανότητα να εξαπλώνεται και να μολύνει με πολύ λίγες αλλαγές, σύμφωνα με ανακοίνωση ομάδας του Πανεπιστημίου του Μαίρυλαντ και του St. Jude's Children's Research Hospital στο Μέμφις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ύπαρξη ιού H9N2 στα πουλερικά αποτελεί σημαντική απειλή για τους ανθρώπους, γράφουν οι ερευνητές στο ‘PLoS ONE’.

Οι περισσότεροι ειδικοί στη γρίπη συμφωνούν ότι μια πανδημία κάποιου είδους γρίπης είναι αναπόφευκτη.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το είδος, αλλά ο κύριος ύποπτος είναι ο ιός H5N1 που έχει μολύνει 385 ανθρώπους και θανατώσει 243 από αυτούς, από το 2003.

Λίγες μόνο μεταλλάξεις αρκούν για να αποκτήσει τη δυνατότητα εύκολα να μολύνει ανθρώπους και να μεταδίδεται. Ωστόσο ειδικοί στη γρίπη προειδοποιούν ότι ο H5N1 δεν είναι ο μόνος ιός με αυτή τη δυνατότητα.

Ο H9N2 έχει μολύνει τουλάχιστον 4 παιδιά στο Χόνγκ Κόνγκ, προκαλώντας τους ελαφριά ασθένεια και βρίσκεται σε πουλιά, χοίρους και άλλα ζώα στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Daniel Perez έκανε πειράματα με τον ιό σε κουνάβια, ζώα που βιολογικά βρίσκονται πολύ κοντά στους ανθρώπους, όσον αφορά τη γρίπη.

Μια μετάλλαξη έκανε τον H9N2 πιο επικίνδυνο και βοήθησε στο να μεταδίδεται πιο εύκολα από το ένα κουνάβι στο άλλο.

Επίσης ανέμειξαν τον H9N2 με έναν H3N2, τύπο ιού γρίπης που προκαλεί την εποχική γρίπη στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως αν ένας άνθρωπος ή ζώο μολυνθεί με δυο στελέχη γρίπης ταυτόχρονα, αυτή η γονιδιακή αναδιάταξη μπορεί να συμβεί στη φύση.

Ο ιός που προέκυψε από την γονιδιακή αναδιάταξη ήταν πιο εύκολο να μολύνει τα κουνάβια και να μεταδοθεί από αυτά.

Καθησυχαστικό εύρημα ήταν ότι κανένας από τους ιούς δεν μπορούσε να μεταδοθεί μέσω του αέρα. Ωστόσο, όπως γράφουν οι ερευνητές, ο ιός αναπαρήχθη σε ιστούς του αναπνευστικού και προκάλεσε κλινικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται με τον ιό H3N2.

Πηγές:
‘PLoS ONE’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΙΑΣΩ Παίδων: 12η Υβριδική Επιστημονική Ημερίδα ''Σύγχρονα Παιδιατρικά Θέματα''
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]