Οι νέοι που είναι παχύσαρκοι και κατορθώνουν να χάσουν τα περιττά τους κιλά πριν φτάσουν στη μέση ηλικία μπορεί να προστατεύουν τον εαυτό τους από τα νοσήματα φθοράς, που κόβουν χρόνια από τη ζωή, αναφέρει νέα έρευνα.

Επιστήμονες από τη Βοστώνη παρακολούθησαν την υγεία πάνω από 24.000 ανθρώπων, εξετάζοντας το σωματικό βάρος, την απώλεια βάρους και τον κίνδυνο θανάτου. Όπως ανακάλυψαν, όσοι ήταν παχύσαρκοι στα 25 τους αλλά αδυνάτισαν πριν τα 40 τους, είχαν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα συγκριτικά με όσους έμειναν παχύσαρκοι.

Το πιο σημαντικό εύρημα, όμως, ήταν πως η πιθανότητα πρόωρου θανάτου που διέτρεχαν ήταν ίδια με εκείνη των συμμετεχόντων που δεν είχαν παχύνει ποτέ, δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Andrew Stokes, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40 ετών και πάνω, όταν άρχισε η μελέτη. Όσοι μείωσαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από τα επίπεδα της παχυσαρκίας στο όριο του υπέρβαρου, είχαν μείωση 54% στην πιθανότητα πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με όσους έμειναν στην παχυσαρκία. Δεν παρατηρήθηκε ανάλογη μείωση σε όσους ήταν υπέρβαροι και αδυνάτισαν, αποκτώντας φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, νεφρική νόσο, ηπατοπάθειες, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη και νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Stokes τόνισε πως παρά τα τεράστια οφέλη που έχει το αδυνάτισμα, μόνο μικρό ποσοστό των παχύσαρκων ατόμων της νέας έρευνας κατάφεραν να χάσουν σημαντικό βάρος ανάμεσα στη νιότη τους και τη μέση ηλικία. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει τις δυσκολίες που κρύβει το αδυνάτισμα, το οποίο συνήθως επιτυγχάνει όταν γίνεται με πολύ αργό ρυθμό και με τη βοήθεια ειδικών.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το έγκαιρο αδυνάτισμα προστατεύει την υγεία, επειδή αφήνει για περιορισμένο χρονικό διάστημα τον οργανισμό εκτεθειμένο σε συνέπειες της παχυσαρκίας που οδηγούν στη νόσηση. Τέτοιες συνέπειες είναι, για παράδειγμα, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων γλυκόζης (σακχάρου) αίματος που καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου, αλλά και η αύξηση της χοληστερόλης που προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες και ανοίγει τον δρόμο στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία προκαλεί χρόνια φλεγμονή που βρίσκεται στη βάση πολλών επικίνδυνων ασθενειών, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Μερικοί καρκίνοι, εξάλλου, που συνδέονται με τις ορμόνες, όπως οι καρκίνοι του μαστού και του ενδομητρίου, επίσης μπορεί να αποτραπούν, αν επιτευχθεί νωρίς η απώλεια βάρους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο "JAMA Network Open".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)