Η ημέρα  αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την άνοια που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.

Μολονότι ο αντίκτυπος για τη νόσο αυξάνεται, ο στιγματισμός και η παραπληροφόρηση που την περιβάλλουν παραμένει ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί παγκόσμια δράση.

Στοιχεία αναφέρουν ότι 2 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύουν ότι υπάρχει μικρή ή και καθόλου κατανόηση για τη νόσο στις χώρες τους. Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές άνοιας. Η πιο γνωστή μορφή άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, η οποία αντιπροσωπεύει το 50-60% όλων των περιπτώσεων.

Η Νόσος Alzheimer είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της από σταδιακή απώλεια της μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Είναι μια νόσος της "τρίτης ηλικίας", παρόλο που σποραδικά συναντώνται περιστατικά και σε μικρότερες των 65 ετών ηλικίες.

Αρχικά συμπτώματα είναι η ήπια έκπτωση μνήμης και άλλων νοητικών λειτουργιών που συχνά περνούν απαρατήρητα, τόσο από τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Όσο η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές σχέσεις, η διαχείριση των οικονομικών, η φροντίδα του εαυτού, η οδήγηση κλπ. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Πολλές φορές, στις δυσκολίες αυτές, προστίθενται και διαταραχές συμπεριφοράς, όπως επιθετικότητα, απάθεια, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της νόσου από τον ίδιο τον ασθενή, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, αλλά και προκειμένου οι συγγενείς και όσοι φροντίζουν τους πάσχοντες να είναι καλύτερα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι να χειριστούν τα προβλήματα που προκαλεί η νόσος στον άνθρωπό τους, αλλά και στους ίδιους. Η διάγνωση είναι το πρώτο βήμα προς τον προγραμματισμό για το μέλλον.

Τα συμπτώματα λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • απώλεια μνήμης
  • δυσκολία στην εύρεση των σωστών λέξεων ή στην κατανόηση του τι λένε οι άνθρωποι
  • δυσκολία στην εκτέλεση προηγούμενων καθηκόντων ρουτίνας
  • αλλαγή προσωπικότητας και διάθεσης

Η άνοια πλήττει σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, με μια νέα περίπτωση άνοιας να εμφανίζεται κάπου στον κόσμο κάθε 3 δευτερόλεπτα . Εκτιμάται ότι το 2050 με άνοια θα νοσούν 131 εκατ. άτομα στον κόσμο.

Η άνοια μπορεί επίσης να επηρεάσει άτομα κάτω των 65 ετών (άνοια νέας έναρξης).

Η άνοια όχι μόνο καταστρέφει ζωές, αλλά δημιουργεί τεράστιο κόστος για την ευρύτερη οικονομία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος της άνοιας υπερβαίνει τα 817 δισεκατομμύρια δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί στα 2 τρισ. δολ. μέχρι το 2030.