Την ίδια στιγμή που αναμένεται στην Γερμανία η ανακοίνωση των νέων μέτρων την επόμενη εβδομάδα, ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε μια ταχεία διαδικασία για τη δοκιμή του εμβολίου BNT162b2.

Η BioNTech είναι η πρώτη γερμανική εταιρεία για την οποία οι επόπτες κάνουν αυτή την εξαίρεση. Το εν λόγω βήμα δεν λέει κάτι για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά κομίζει ένα σημαντικό πλεονέκτημα.

Προφανώς, οι επόπτες είναι τόσο ικανοποιημένοι με τα μέχρι στιγμής  πρώτα αποτελέσματα από τις πρώτες κλινικές και προκλινικές δοκιμές που είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τη χρονοβόρα διαδικασία σε πραγματικό χρόνο μέχρι την έγκριση. Κανονικά, η διαδικασία έγκρισης ξεκινά επίσημα μόνο όταν η εταιρεία που υποβάλλει την αίτηση διαθέτει όλα τα απαραίτητα δεδομένα και έγγραφα.

Η εταιρεία BioNTech με έδρα το Mainz της Γερμανίας και ο συνεργάτης της στις ΗΠΑ, Pfizer, μπορούν πλέον να προχωρήσουν τάχιστα με τον υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2.

Από τώρα και στο εξής, μπορούν να υποβάλουν δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Αυτά θα αξιολογούνται αμέσως από την αρμόδια φαρμακευτική επιτροπή της EMA.

Η διαδικασία, η οποία συνήθως διαρκεί πολλούς μήνες, θα μπορούσε με αυτόν τον τρόπο να μειωθεί σημαντικά.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Pfizer και η BioNTech σκόπευαν να αιτηθούν αξιολόγηση του BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές τον Οκτώβριο και, εφόσον ληφθεί άδεια ή έγκριση από τις κανονιστικές αρχές, σχεδίαζαν να διαθέσουν έως και 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2020 και περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2021.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια είναι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού
Να τρέχω με τις φτέρνες ή με τις μύτες των δαχτύλων του ποδιού;
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση