"ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΕΝΑΣ" είναι το φετινό σύνθημα από την Παγκόσμια Οργάνωση για τα Εγκεφαλικά (WHO) τονίζοντας την ανάγκη πρόληψης και μείωσης του κινδύνου.
 
Στην Ελλάδα, τα πιο πρόσφατα σταθμισμένα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εγκεφαλικών: υπολογίζονται περισσότερα από 500 νέα Αγγειακά Εγκεφαλικά ανά 100.000 κατοίκους ανά έτος. Η αύξηση μάλιστα που αναμένεται πανευρωπαικά μετά σχετική μελέτη και παρουσίαση στο Ευρωκοινοβούλιο από το King's College of London και την Stroke Alliance for Europe καθιστούν επιτακτική την ανάγκη την πρόληψη αλλά ταυτόχρονα την ετοιμότητα στα Εθνικά Συστήματα Υγείας καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι σημαντικές.
 
Παράλληλα η Παγκόσμια Ημέρα υπενθυμίζει τον σεβασμό στον/στην ασθενή που έχει επιβιώσει μετά από εγκεφαλικό και την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων στην κοινή προσπάθεια για καλύτερη αποκατάσταση. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης