Σταθερή υποχώρηση στον ρυθμό αύξησης των θανάτων από CoiViD-19, εμφανίζει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Με βάση σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λοιμώξεων (ECDC), η χώρα μας κατατάσσεται στην 23η θέση με βάση την αναλογία θανάτων ανά 100.000 πληθυσμού, από τη 19η στην οποία βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα.

Η αναλογία θανάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 14 μέρες, διαμορφώθηκε σε 1,1 ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 1,2 την περασμένη εβδομάδα.

Η βελτίωση στην κατάταξη δεν οφείλεται στις επιδόσεις μας, οι οποίες μόνον θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Οφείλονται σε δύο λόγους:

  • Τα στοιχεία αφορούν τις τελευταίες 14 μέρες. Έχει μείνει εκτός σύγκρισης προηγούμενη εβδομάδα του Οκτωβρίου, στην οποία είχε καταγραφεί μεγάλος αριθμός θανάτων.
  • Καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από τις 31 χώρες που περιλαμβάνονται στον πιο κάτω πίνακα, οι έξι εμφανίζουν επιδείνωση θέσης και οι 12 παραμένουν στην ίδια θέση που είχαν πριν από μία εβδομάδα.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, βιώνουν μία καταστροφική αύξηση στον αριθμό των νεκρών. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις της Τσεχίας, όπου αναλογούν 20,1 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, έναντι 11 την περασμένη εβδομάδα!

Πολύ μεγάλη είναι η αύξηση και στο Βέλγιο, όπου αναλογούν 12,1 θάνατοι ανά 100.000, έναντι 5,3 την περασμένη εβδομάδα...

Αναλογία κρουσμάτων και νεκρών από CoViD-19 ανά 100.000 πληθυσμού

Κρούσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει πως για τη χώρα μας ισχύει "το μη χείρον βέλτιστον". Η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, δεν επιτρέπει εφησυχασμούς. Ακόμη και στον πιο πάνω πίνακα, φαίνεται σχεδόν διπλασμός των κρουσμάτων, με 151,8 ανά 100.000, έναντι 78,5 την περασμένη εβδομάδα.

Με βάση τις τάσεις, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκτιμάται ότι ο δείκτης Rt βρίσκεται στο 1,1 για την Επικράτεια, ενώ παραμένει στη μονάδα για την περιφέρεια Αττικής. Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη στη Θεσσαλονίκη, όπου ο δείκτης εκτιμάται πως έχει εκτοξευθεί στο 4, δηλαδή ένας φορέας μεταδίσει τον ιό σε 4 άτομα!

Στην 21η έκθεση του Παρατηρητηρίου για την CoViD-19 επισημαίνεται πως, την εβδομάδα 22 έως 28 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 9,9, από 9,3 την προηγούμενη.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται σε επίπεδα - ρεκόρ (153 χθες), στοιχείο που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο