Σε κάθε 9 καπνιστές αναλογεί ένας χρήστης εναλλακτικών προϊόντων καπνίσματος. Ο πληθυσμός των καπνιστών παγκοσμίως είναι 1,1 δισεκατομμύριο. Εναλλακτικά του καπνίσματος προϊόντα χρησιμοποιούν 98 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 68 εκατομμύρια ατμίζουν, δηλαδή είναι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου και 20 εκατομμύρια χρησιμοποιούν προϊόντα θέρμανσης του καπνού.

Η χρήση των εναλλακτικών, μη καιόμενων προϊόντων στοχεύει στη μείωση των επιπτώσεων που αποδεδειγμένα προκαλεί στην υγεία η καύση του παραδοσιακού τσιγάρου.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη διεθνή διαδικτυακή εκδήλωση, με θέμα "Η Παγκόσμια κατάσταση για τη Μείωση της Βλάβης από το κάπνισμα, 2020".

Οι ομιλητές της εκδήλωσης υπογράμμισαν πως ο αριθμός των καπνιστών παραμένει αμετάβλητος επί δύο δεκαετίες, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανώνται από τις κυβερνήσεις και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), στο πλαίσιο της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Τέσσερις στους πέντε καπνιστές ζουν σε υπανάπτυκτες ή υπό ανάπτυξη χώρες και εκτιμάται  ότι το κάπνισμα έχει μοιραία αποτελέσματα για 8 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Οι αριθμοί είναι απογοητευτικοί καθώς, οι ειδικοί του ΠΟΥ εκτιμούν πως 1 δισεκατομμύριο καπνιστές θα χάσουν τη ζωή τους έως το έτος 2100, από παθήσεις που σχετίζονται με την καπνιστική συνήθεια.

Με αυτά τα δεδομένα, χώρες όπως η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδία – και πρόσφατα και η Ελλάδα - βλέπουν μία ευκαιρία για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας και αξιοποιούν τα εναλλακτικά προϊόντα επιτυγχάνοντας σημαντική μείωση της χρήσης του τσιγάρου και των βλαβερών συνεπειών του. Στον αντίποδα, οι αρχές πολλών άλλων χωρών, θεωρούν τα εν λόγω προϊόντα ως απειλητικά και όχι ως ευκαιρία.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης επισήμαναν πως υπάρχουν ζητήματα παραπληροφόρησης και πανικού σε σχέση με τα εναλλακτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να διογκώνονται οι πωλήσεις των παραδοσιακών προϊόντων καύσης καπνού.

Η ειδική σε θέματα Δημοσίων Σχέσεων Jena Fetalino από τις Φιλιππίνες, επισήμανε πως η παραπληροφόρηση οδηγεί στην μετάδοση λανθασμένων μηνυμάτων, τα οποία στερούν, τελικά, από τους ίδιους τους καπνιστές επιλογές που είναι λιγότερο βλαβερές για την υγεία τους.

Ο ειδικός σε θέματα χάραξης πολιτικών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Clive Bates, τόνισε πως η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους, καθώς αποτελεί μία πολύτιμη πρόταση.

Απαιτείται – σημείωσε – μία νέα αφήγηση στο κοινό. Ο κόσμος πρέπει να ακούσει αισιόδοξες ιστορίες διακοπής του καπνίσματος και να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, στο φορολογικό και στις απαγορεύσεις στη διαφήμιση.

Χαρακτήρισε ακραίες τις προσεγγίσεις ότι το κάπνισμα τσιγάρου είναι το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο με το κάπνισμα εναλλακτικών μη καιόμενων προϊόντων. Εκτίμησε ότι, με τον τρόπο αυτό, παρεμβάλλονται εμπόδια σε λιγότερο βλαβερές επιλογές. "Η βλάβη στην υγεία επεκτείνεται, όσο συνεχίζεται το κάπνισμα", σημείωσε, για να επισημάνει: "Η στέρηση μίας πιο ασφαλούς επιλογής δεν είναι δίκαιη και πρέπει να αλλάξει".

Ο παλαίμαχος Ινδός δημοσιογράφος και πρόεδρος του Διεθνούς Δικτύου Οργανισμών Καταναλωτών Νικοτίνης (INNCO) Samrat Chowdhery ανέφερε πως οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στα προϊόντα μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα έχουν επίπτωση στους καπνιστές.

Σημείωσε πως φαίνεται να υπάρχει μία αλλαγή στάσης από ορισμένες χώρες και εκτίμησε πως οι εταιρείες καπνού εμφανίζονται πιο υπεύθυνες στο θέμα από εκείνους που διαμορφώνουν τις αντικαπνιστικές πολιτικές, οι οποίοι "παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα", όπως είπε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ευλογιά: Ανάγκη για νέα εμβόλια και φάρμακα - Τι αναφέρεται σε αμερικανική έκθεση
Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- ιδιαίτερα στις γυναίκες [μελέτη]
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ