Η NeoImmuneTech, μία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι σε μία κλινική της μελέτη φάσης 1 χορήγησε σε έναν ασθενή την πρωτεΐνη  NT-I7 (efineptakin alfa ), με σκοπό να την αξιολογήσει ως εν δυνάμει θεραπεία σε ενήλικες ασθενείς που νοσούν ήπια από Covid-19. 

Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από την εταιρεία, διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα (UNMC)

Η ΝΤ-Ι7, που είναι μια ανθρώπινη πρωτεΐνη σύντηξης (IL-7) μακράς δράσης, θεωρείται ότι είναι ο πρώτος και μοναδικός ενισχυτής Τ -κυττάρων  σε κλινική ανάπτυξη για τη θεραπεία του καρκίνου και των ανοσολογικών παθήσεων.

Η IL-7, μια κυτοκίνη, έχει αποδειχθεί ότι βελτιστοποιεί τις αντι-ιικές αποκρίσεις Τ- κυττάρων, προάγει τα λεμφοκύτταρα που αντιμετωπίζουν τη μόλυνση και ελαχιστοποιεί την εξάντληση των Τ-κυττάρων και την απόπτωση.

Προς το παρόν, το ΝΤ-Ι7 αξιολογείται σε πολλαπλές κλινικές δοκιμές τόσο ως μεμονωμένος παράγοντας όσο και σε συνδυασμό με άλλα ανοσοθεραπευτικά σκευάσματα καθώς και ως ανοσοενισχυτικό εμβολίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, για  το NT-I7 σχεδιάζονται πρόσθετες δοκιμές για αξιολόγηση σε αιματολογικές κακοήθειες, συμπαγείς όγκους και άλλες ενδείξεις που εστιάζονται στην ανοσολογία.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της NeoImmuneTech Dr NgocDiep Le, δήλωσε: «Το NT-I7 έχει αποδειχθεί ότι αποκαθιστά τον αριθμό των λεμφοκυττάρων σε ασθενείς με καρκίνο, κάτι που φαίνεται επίσης απαραίτητο για ασθενείς που αντιμετωπίζουν ιογενείς ασθένειες όπως  η Covid-19 στην οποία ο χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων σχετίζεται με κακή κλινική έκβαση.

«Πιστεύουμε ότι το NT-I7 έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών ώστε να προκαλέσει ισχυρότερες αντιδράσεις σε αυτήν την επιθετική λοίμωξη».

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων χορήγησε τον χαρακτηρισμό ορφανό φάρμακο στο NT-I7 για τη θεραπεία της προοδευτικής πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας (PML).

Πηγές:
pharmaceutical-business-review

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη