Η επιβλαβής κατανάλωση ποτού σε ενηλίκους αυξάνει όσο περισσότερο χρόνο περνούν στο σπίτι κατά τη διάρκεια του lockdown, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα βασίστηκε σε απαντήσεις 2.000 ανθρώπων άνω των 18 ετών στις ΗΠΑ και είναι η πρώτη που τονίζει σε εθνικό επίπεδο  τη σχέση μεταξύ COVID-19 και των 'lockdowns'.

Tα ευρήματα έδειξαν ότι οι πιθανότητες υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ σε όσους έπιναν μεγάλες ποσότητες (τουλάχιστον 5 ποτά σε 2 ώρες οι άντρες και τουλάχιστον 4 οι γυναίκες το ίδιο διάστημα) αυξήθηκαν 19% για κάθε εβδομάδα lockdown. Οι πιθανότητες αυξημένης κατανάλωσης γενικά για όσους έπιναν υπερβολικά ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με ανθρώπους που δεν το έκαναν (60% έναντι 28%), ιδιαίτερα για όσους είχαν ιστορικό κατάθλιψης ή νόσου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το  University of Texas Health Science Center School of Public Health, στο Ντάλας και έδειξε

  • ότι κατά την πανδημία όσοι κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, κατά μέσον όρο έπιναν 4 ποτά ανά περίσταση σε σύγκριση με 2 ποτά όσων δεν κατανάλωναν πολύ αλκοόλ
  • όσοι έπιναν σε επιβλαβή επίπεδα στην πανδημία, κατανάλωναν 7 ποτά ανα περίσταση σε σύγκριση με μέγιστη ποσότητα 2 ανα περίσταση όσων δεν το έκαναν
  • η συμβίωση με παιδιά στο lockdown μείωσε ελάχιστα τις πιθανότητες αναζήτησης ποτού γενικά (κατά 26%).

Με βάση τις απαντήσεις, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με υπερβολική κατανάλωση, μη υπερβολική και ως μη πότες. Μεταξύ των παραγόντων που αναλύθηκαν ήταν ο χρόνος που περνούσαν οι συμμετέχοντες στο lockdown, με πόσα παιδιά ή ενηλίκους συμβίωναν, κατάθλιψη ή ιστορικό κατάθλιψης και εργασιακή κατάσταση σχετική με το lockdown, όπως μειωμένο μισθό.

Κατά μέσον όρο, κάθε συμμετέχων έμενε κλεισμένος σπίτι για 4 εβδομάδες και περνούσε 21 ώρες την ημέρα σε αυτό, με την πλειοψηφία να μην πηγαίνει στη δουλειά (72%). Γενικά, σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων  (32%) ανέφερε μεγάλη κατανάλωση ποτού και όσοι το έκαναν αύξαναν την ποσότητα. Ωστόσο, όσοι δεν κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες, κατανάλωναν περίπου την ίδια ποσότητα σε σχέση με πριν το lockdown.

Οι ερευνητές καλούν σε νέες στρατηγικές παρέμβασης και πρόληψης για ανθρώπους σε απομόνωση που έχουν κίνδυνο επικίνδυνης κατανάλωσης αλκοόλ. Αλλιώς, θα μπορούσαν να υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες.

H έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Drug and Alcohol Abuse.

Πηγές:
American Journal of Drug and Alcohol Abuse.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο