Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δημοσίευσε την Τρίτη λεπτομερή ανάλυση για το εμβόλιο της Pfizer και BioNTech έναντι του sars-cov2.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη ομάδας ανεξάρτητων ειδικών που θα συμβουλευόσουν τον FDA σχετικά με χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο.

Η ανάλυση της Υπηρεσίας δεν ανακάλυψε συγκεκριμένες ανησυχίες ασφαλείας που θα μπορούσαν να αποκλείσουν τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης. Σοβαρές αντιδράσεις από το εμβόλιο ήταν σπάνιες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες είναι κοινές, ωστόσο η πλειοψηφία των εθελοντών τις εμφάνισε στην  περιοχή της έγχυσης, καθώς και κούραση και πονοκεφάλους.

Η ανάλυση επίσης επιβεβαιώνει την αναφερθείσα αποτελεσματικότητα του εμβολίου -στο 95%- που αποκτάται μια εβδομάδα μετά από δυο δόσεις του εμβολίου. Το διάστημα μεταξύ των 2 δόσεων είναι 21 ημέρες.

Τα κλινικά στοιχεία, επίσης υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο μπορεί ενδεχομένως να προλαμβάνει την COVID-19 μετά από μια δόση- 82% αποτελεσματικότητα- αν και η ανάλυση του FDA αναφέρει ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν επιτρέπουν καταληκτικό συμπέρασμα στη δυνητική αυτή δράση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο