Τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της βιταμίνης D στην οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, παραμένουν συγκεχυμένα και αποσπασματικά. Στοιχεία από μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης αναπνευστικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα σε ομάδες με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Οι τυχαιοποιημένες δοκιμές όμως έχουν καταγράψει αμφίβολα αποτελέσματα.

Στο  περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology, τα ευρήματα από μια προκαθορισμένη ανάλυση από την τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή D-Health σε περισσότερους από 20 000 Αυστραλούς ενήλικες που επιλέχθηκαν από το γενικό πληθυσμό, υποδεικνύουν ότι οι μηνιαίες δόσεις βιταμίνης D δεν μείωσαν τον κίνδυνο ή τη σοβαρότητα των οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Αν και η ανάλυση έδειξε στατιστικά σημαντική επίδραση στη συνολική διάρκεια των συμπτωμάτων με βάση την ανάλυση των ημερολογιακών δεδομένων, η μείωση ήταν μικρή (0·5 ημέρες) και σχεδόν απίθανο να είναι σημαντική από κλινικής απόψεως.

Σε μία προεκτύπωση που κατατέθηκε στο MedRxiv, οι συντάκτες μιας συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που βασίζεται σε συγκεντρωτικά δεδομένα από δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από τη δοκιμή D-Health, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση της βιταμίνης D ήταν ασφαλής.

Όμως άσκησε μικρή επίδραση όσον αφορά την προστασία από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζονται με ημερήσιες δόσεις βιταμίνης 400-1000 IU D για έως και 12 μήνες, αποκαλύπτοντας παράλληλα σημαντική ετερογένεια σε όλες αυτές τις δοκιμές.

Το θέμα των συμπληρωμάτων βιταμίνης D έχει συζητηθεί ευρέως, με ισχυρά επιχειρήματα υπέρ και κατά. Η πανδημία COVID-19 κλιμάκωσε περαιτέρω τη συζήτηση. Είναι από καιρό σαφές ότι οι ομάδες που παρουσιάζουν παραδοσιακά ανεπάρκεια βιταμίνης D όπως οι ηλικιωμένοι και οι τρόφιμοι γηροκομείων αλλά και oi εθνοτικοί πληθυσμών μειονοτήτων, είναι οι ίδιες ομάδες που έχουν επίσης δυσανάλογα επηρεαστεί από COVID-19.

Επιπλέον, ο αυξημένος χρόνος που δαπανάται σε εσωτερικούς χώρους λόγω του lockdown προκάλεσε ανησυχίες ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην καταγράψουν ποτέ φυσιολογικά επίπεδα  βιταμίνης D από το φως του ήλιου.

Πηγές:
Τhe Lancet Diabetes & Endocrinology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα