Νέα ανακάλυψη του Ben-Gurion University of the Negev (BGU) και του Soroka University Medical Center, δείχνει ότι η ιατρική κάνναβη ενδεχομένως μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένους.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Internal Medicine, είναι η πρώτη του είδους της που εστιάζει στην επίδραση της κάνναβης στην πίεση, τους παλμούς και μεταβολικές παραμέτρους σε ανθρώπους 60 ετών και άνω, που πάσχουν από υπέρταση.

Ο Dr. Ran Abuhasira, δήλωσε ότι ηλικιωμένοι είναι η πιο γρήγορα αυξανόμενη ομάδα χρηστών ιατρικής κάνναβης αλλά λίγες είναι ακόμα οι ενδείξεις για την καρδιαγγειακή ασφάλεια.

Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν πριν και 3 μήνες μετά την έναρξη θεραπείας με κάνναβη.

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση στην 24ωρη συστολική και διαστολική πίεση, με τη χαμηλότερη τιμή να συμβαίνει 3 ώρες μετά την κατανάλωση κάνναβης, είτε από το στόμα, είτε  καπνίζοντας είτε με εκχυλίσματα ελαίου.

Οι ασθενείς είχαν πτώση της αρτηριακής πίεσης την ημέρα και τη νύχτα-οι πιο σημαντικές αλλαγές έγιναν τη νύχτα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακούφιση από τον πόνο και η ένδειξη για συνταγογραφούμενη κάνναβη στους περισσότερους ασθενείς μπορεί ενδεχομένως να έχει συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Πηγές:
European Journal of Internal Medicine,