Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός (φωτογραφία), πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για την διαρροή της πρότασης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων να επιβληθεί σκληρό lockdown στον δήμο του, λόγω της διασποράς του επικίνδυνου και περισσότερο μεταδοτικού στελέχους με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Αιφνιδιασμένος, τηλεφώνησε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για να ρωτήσει αν ισχύει κάτι τέτοιο. Εκείνος τού επιβεβαίωσε πως αυτή είναι η πρόταση των επιδημιολόγων, αλλά δεν υπήρχε εκείνη την ώρα "κλειδωμένη" κυβερνητική απόφαση για την υιοθέτησή της. Στις 6 το απόγευμα, τον άκουσε να ανακοινώνει την απόφαση για ένταξη της περιοχής σε "βαθύ κόκκινο". Την προηγούμενη μέρα, ο ίδιος είχε πληροφορηθεί με τον ίδιο τρόπο για τον εντοπισμό άλλων 8 κρουσμάτων της μετάλλαξης στον Δήμο του.

Μιλώντας στο iatronet, ο κ. Μανδαλιανός δεν κρύβει την ενόχλησή του για την έλλειψη πληροφόρησης, που δημιουργεί αιφνιδιασμούς και σύγχυση, ενώ δηλώνει πως παρ΄ όλα αυτά θα τηρήσει την κυβερνητική απόφαση και θα συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις στην τήρηση των νέων, αυστηρότερων μέτρων.

"Κάναμε ένα screening test στις 8, 9 και 10 του μηνός. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση μέχρι την Πέμπτη, όταν μάθαμε από τις ανακοινώσεις ότι έχουμε άλλα 8 θετικά κρούσματα της μετάλλαξης. Χωρίς να μας δώσουν κανένα επιπλέον στοιχείο για το πού εντοπίζονται αυτά, μια μέρα μετά, μαθαίνουμε πρώτα από διαρροές της Επιτροπής και έπειτα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι μπαίνουμε σε σκληρό lockdown. Θα περιμέναμε μια πιο ενδελεχή και έγκαιρη πληροφόρηση από τους αρμόδιους, ώστε να ξέρουμε πού βαδίζουμε, να είμαστε προετοιμασμένοι και να βοηθήσουμε κι εμείς όσο μπορούμε", τόνισε και πρόσθεσε:

"Από εκεί και πέρα, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την απόφαση της κυβέρνησης. Εφόσον αυτή είναι βαθύ lockdown, θα μπούμε σε βαθύ lockdown. Αυτό φυσικά θα διαταράξει την κοινωνική ζωή στον δήμο μας, θα πλήξει την εμπορική κίνηση και την τοπική οικονομία, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Πρέπει να διαφυλάξουμε την υγεία και την ασφάλεια των δημοτών".

Πάντως, η ανησυχία είναι διάχυτη στο σύνολο της πόλης της Θεσσαλονίκης, καθώς ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου είναι μέρος ενός ενιαίου πολεοδομικού συγκροτήματος και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί, εμποδίζοντας τις μετακινήσεις από και προς τους γειτονικούς δήμους. "Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να περιοριστεί η επικοινωνία με άλλες περιοχές. Εμείς, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους δημότες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να φορούν μάσκα και να κρατούν τις αποστάσεις", σημείωσε ο δήμαρχος.

Στον Εύοσμο 2 στα 3 κρούσματα

Την Κυριακή, 31 Ιανουαρίου, σήμανε συναγερμό ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στη χώρα, που αφορούσε έναν 36χρονο διάκονο της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως, στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε σπεύσει επί τόπου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, και έπειτα από σύσκεψη στη Μητρόπολη (φωτογραφία πάνω) είχαν εμφανιστεί καθησυχαστικοί, λέγοντας πως δεν υπάρχει ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Στη σύσκεψη ήταν παρών και ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου.

Ακολούθησε σε βάθος ιχνηλάτηση των επαφών του ιερέα - ο οποίος στη συνέχεια αρνητικοποιήθηκε - καθώς και εκτεταμένος έλεγχος του πληθυσμού των δήμων της Δυτικής Θεσσαλονίκης με μεγάλο αριθμό tests, που οδήγησε σε διαδοχικούς εντοπισμούς νέων κρουσμάτων που φέρουν το επικίνδυνο στέλεχος με την υψηλή μεταδοτικότητα και τη μειωμένη ανοσολογική απόκριση.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί συνολικά 15 περιπτώσεις λοίμωξης με το συγκεκριμένο στέλεχος, εκ των οποίων οι 11 στη Θεσσαλονίκη, άλλες δύο στα Γιάννενα (εισαγόμενα όπως αποδείχτηκε από την Αττική) και δύο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Όπως επεσήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της Παρασκευής, δύο ζητήματα ανησυχούν τους επιδημιολόγους: Το πρώτο είναι η εύρεση δύο ακόμη κρουσμάτων της μετάλλαξης σε άλλο δήμο, που συνδέονται με το cluster του Ευόσμου και το δεύτερο η σύνδεσή του με την εισαγωγή του από τρίτη χώρα. Τα 2/3 του συνόλου των κρουσμάτων με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη εντοπίζονται, όπως είπε στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου.

"Όλα αυτά δημιουργούν έναν μεγάλο προβληματισμό, έναν μεγάλο συναγερμό. Παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση, οι ιχνηλατήσεις που γίνονται είναι κάθετες και οι στεγανοποιήσεις τόσο των συγκεκριμένων κρουσμάτων και όλων των στενών επαφών τους είτε είναι high είτε low risk γίνεται με ξεχωριστή επιμέλεια" τόνισε ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, που ρωτήθηκε σχετικά από το iatronet, δήλωσε άγνοια για τον άλλο δήμο, στον οποίο αναφερόταν ο υφυπουργός, καθώς όπως είπε δεν έχει καμία ειδική ενημέρωση.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε για πρώτη φορά επίσημα πως η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση στα εμβόλια. "Προσπαθούμε να την περιχαρακώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι υπάρχει μία ένδειξη ότι μπορεί να κάνει μία αλληλεπίδραση με τον εμβολιασμό", είπε, σημειώνοντας πως προς το παρόν η διασπορά του είναι περιχαρακωμένη σε ελάχιστες περιοχές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη