Την εκτίμηση ότι καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα για την ανταπόκριση του συστήματος Υγείας στην Αττική, εκφράζει ο Ανδρέας Ξανθός.

Με ανακοίνωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την κυβέρνηση για πλημμελή προετοιμασία των δομών Υγείας, επισημαίνοντας αναλυτικά τα εξής:

"Στη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων της Αττικής είναι στο 'κόκκινο'. Και ότι θα προστεθούν τις επόμενες μέρες άλλες 38 κλίνες ΜΕΘ-covid . Και φυσικά ότι θα εκτονωθεί η πίεση στο ΕΣΥ την άλλη βδομάδα. Από αυτές τις τοποθετήσεις προκύπτουν δύο μείζονα θέματα:

  • Η διάψευση και κατάρρευση της κυβερνητικής προπαγάνδας.
  • Ο εφησυχασμός μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο υπέρβασης των αντοχών των δημόσιων δομών περίθαλψης του Λεκανοπεδίου.

Το πρώτο είναι προφανές: αν με 325 διασωληνωμένους, το σύστημα πιέζεται αφόρητα, πού είναι η υποτιθέμενη θωράκιση του ΕΣΥ, πού είναι ο διπλασιασμός των ΜΕΘ, πού είναι οι χιλιάδες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού;  

To δεύτερο, όμως θέμα, η υποτίμηση δηλαδή του κινδύνου και η πλημμελής προετοιμασία του συστήματος Υγείας έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας ότι παράγει υγειονομικές τραγωδίες. Επειδή, λοιπόν, το τρίτο επιδημικό κύμα, σε συνδυασμό με την παρουσία  μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, είναι σε εξέλιξη και απειλεί, είναι η ώρα μιας σοβαρής και συνδυαστικής παρέμβασης που θα:

Περιορίσει αποτελεσματικά τη διασπορά του ιού στην κοινότητα , με ευρύτατο testing και καλή ιχνηλάτηση, με στοχευμένη πρόληψη στους χώρους εργασίας ,στα μέσα  μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στις κλειστές δομές.  

Οργανώσει την εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας  και τη συστηματική ιατρική παρακολούθηση όσων  είναι σε 'καραντίνα'.     

Προχωρήσει αποφασιστικά στη σχεδιασμένη αξιοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων και στην επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων και Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης του Λεκανοπεδίου για τη νοσηλεία - μετανοσοκομειακή φροντίδα  ασθενών με covid. Ειδικότερα, κρίνεται κομβικής σημασίας αυτή την περίοδο η άμεση συνδρομή τους στη μάχη που δίνουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και η  μετατροπή σε νοσοκομεία αναφοράς για περιστατικά covid ενός από τα 3 μεγάλα στρατιωτικά  νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και του νοσοκομείου 'Ερρίκος Ντυνάν'. 

Μόνον έτσι θα αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ, θα ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του, θα αποτραπεί η εξουθένωση (burn out) του προσωπικού και δεν θα εφαρμοστεί ένα εσωτερικό lockdown εντός του δημόσιου συστήματος Υγείας, εγκαταλείποντας τελείως την υπόλοιπη νοσηρότητα του πληθυσμού.

Γιατί, το στοίχημα για το ΕΣΥ και για το υπουργείο Υγείας δεν πρέπει να είναι μόνο η φροντίδα των ασθενών με covid, αλλά ο συνδυασμός της με την κάλυψη των συνολικών υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας. Ένα στοίχημα, που μέχρι τώρα έχει χαθεί με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας από άλλες αιτίες (πέραν της πανδημίας) στη χώρα".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο