Η επιδημιολογική εικόνα της εβδομάδας που διανύουμε θα κρίνει το εάν μπορεί να ανοίξει η λιανική αγορά από την 1η Μαρτίου.
Αυτό επισημαίνει στο Iatronet ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, είναι πιθανό να ανοίγει μερικώς το λιανεμπόριο, εάν οι επιστήμονες κρίνουν στο μεταξύ πως η εικόνα έχει βελτιωθεί.
Αν, δηλαδή, δούμε μείωση των κρουσμάτων και αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας, το οποίο, ωστόσο, πιέζεται από την αύξηση που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα, θα εισηγηθούν μερικό άνοιγμα. Επισήμανε πως η σημερινή εικόνα δείχνει σταθεροποίηση.
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ επανέλαβε την εκτίμηση πως πάνω από το 8% των Ελλήνων έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του ιού. Πρόκειται για τα 170.000 άτομα που έχουν νοσήσει και τους εμβολιασθέντες. Άγνωστη, ωστόσο, παραμένει η διάρκεια της ανοσίας.
Σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι κάνουν λόγο για μία ελεγχόμενη κατάσταση της επιδημίας, η οποία δεν φαίνεται να "φουντώνει".
Προβληματίζει η εικόνα της Θεσσαλονίκης, η οποία βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε επιδημία "δύο ταχυτήτων": με μείωση στην Αττική και αύξηση στη Θεσσαλονίκη.
Δημ.Κ.
Προσθέστε το iatronet.gr στο DiscoverΕιδήσεις υγείας σήμερα
Χάπι της AstraZeneca για την παχυσαρκία φέρνει ανατροπές
Εμ. Ροηλίδης: Διεθνής διάκριση για τον καθηγητή Παιδιατρικής λοιμωξιολογίας
Το μέλλον της εξατομικευμένης ιατρικής: Τα γονίδια καθορίζουν τη θεραπεία