Σε δοκιμή, το ένα τρίτο των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο semaglutide για τη θεραπεία της παχυσαρκίας έχασαν περίπου το 20% του συνολικού τους σωματικού βάρους. Αυτό συνοδεύτηκε από μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, ενώ βελτιώθηκε και η συνολική ποιότητα ζωής τους. Η λήψη του φαρμάκου οδηγεί σε μειωμένη πείνα και άρα πρόσληψη θερμίδων, αναφέρει η έρευνα.  Τα ευρήματα της μελέτης, του UCL , έχουν δημοσιευτεί στο New England Journal for Medicine.

Η Rachel Batterham, καθηγήτρια παχυσαρκίας, διαβήτη και ενδοκρινολογίας, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Παχυσαρκία στο UCL και το UCLH Center for Weight Management, που είναι ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αντιπροσωπεύουν μια σημαντική ανακάλυψη για τη βελτίωση της υγείας των ατόμων με παχυσαρκία. Τρία τέταρτα (75%) των ατόμων που έλαβαν semaglutide σε δοσολογία 2,4 mg έχασαν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους και περισσότερο από το ένα τρίτο έχασαν περισσότερο από 20%. Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει πλησιάσει αυτό το επίπεδο της απώλειας βάρους .Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να το επιτύχουν αυτό μέσω φαρμάκου αποφεύγοντας έτσι τη χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους.

"Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από τον Κορωνοϊό, καθώς επίσης αυξάνει και τον κίνδυνο πολλών σοβαρών ασθενειών που περιορίζουν τη ζωή, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 , ηπατική νόσος και ορισμένοι τύποι καρκίνων. ‘’

Το Semaglutide έχει πλέον υποβληθεί για κανονιστική έγκριση ως θεραπεία για την παχυσαρκία στο Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας (NICE), στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πηγές:
Healtheuropa

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις