Ο διευθυντής της μόνιμης επιτροπής εμβολιασμών (Stiko) στην Γερμανία, Thomas Mertens, υπολογίζει στην χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού, για να να κάνουν δυνατή την πρόσβαση, για παράδειγμα, σε πολιτιστικές εκδηλώσεις ή ρεστωράν αυτών που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοιού. Για τις κλινικές και τα νοσοκομεία ή τα γηροκομεία δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Αλλά στον τομέα του ιδιωτικού δικαίου, όπως στους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα ρεστωράν και τις αεροπορικές γραμμές, μπορώ να φανταστώ μια τέτοια βεβαίωση", είπε ο Mertens στην εφημερίδα "Βild".

"Διεθνώς αυτό έχει ήδη γίνει πολλές φορές", γιατί να μην εφαρμόζεται και στην Γερμανία, είπε ο Mertens, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό καταρχάς να επαρκεί η εμβολιαστική προσφορά, για να μην αδικηθεί κανένας. Και το  Συμβούλιο Ηθικής επίσης δεν έχει αποκλείσει ήδη βεβαιώσεις εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο ιολόγος.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για μία ψηφιακή βεβαίωση και υποστηρίζει την ευρωπαική λύση που συζητήθηκε στην συνάντηση κορυφής της ΕΕ τον Ιανουάριο. Τα κράτη – μέλη είχαν συζητήσει τότε για τις κατευθυντήριες γραμμές για μία βεβαίωση εμβολιασμού, που θα χρησιμοποιούταν όμως αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.