Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγάλου αριθμού εξευγενισμένων σιτηρών, όπως το λευκό ψωμί, τα δημητριακά και τα κρουασάν, μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.

Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) εξέτασε τους συμμετέχοντες από 21 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, και ανέφερε ότι η πρόσληψη εξευγενισμένων σιτηρών και πρόσθετων σακχάρων έχει "αυξηθεί σημαντικά" στη διατροφή των ανθρώπων με τα χρόνια.

"Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει μια προηγούμενη εργασία που δείχνει ότι μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει τον περιορισμό των υπερβολικά επεξεργασμένων και εξευγενισμένων τροφίμων", δήλωσε ένας από τους συγγραφείς, ο καθηγητής επιστημών υγείας  Scott Lear. 

H μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο The British Medical Journal, εξέτασε για πάνω από 16 χρόνια διατροφές πληθυσμών από χώρες με χαμηλό, μεσαίο και υψηλό εισόδημα.

Εκτός από τον Καναδά, άλλες χώρες που συμμετείχαν στη μελέτη περιελάμβαναν περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ανάλυση περιελάμβανε 137.130 συμμετέχοντες ηλικίας από 35 έως 70 ετών που δεν είχαν ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν "ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων" για να αξιολογηθεί η πρόσληψη εξευγενισμένων σιτηρών, ολικής αλέσεως και λευκού ρυζιού ενώ παρακολουθούνταν κάθε τρία χρόνια.

Η μελέτη ανέφερε ότι τα  εξευγενισμένα σιτηρά περιλάμβαναν προϊόντα όπως λευκό ψωμί, ζυμαρικά  δημητριακά πρωινού, κράκερ, προϊόντα αρτοποιίας και επιδόρπια. Σιτηρά ολικής άλεσης περιελάμβαναν αλεύρι ολικής αλέσεως, όπως φαγόπυρο, και άθικτα ή σπασμένα ολόκληρα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένων της βρώμης.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα ερωτηματολόγια χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της πρόσληψης σιτηρών σε συνδυασμό με καρδιαγγειακές παθήσεις, ολική θνησιμότητα, λιπίδια αίματος και αρτηριακή πίεση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη περισσότερων από επτά μερίδων εξευγενισμένων σιτηρών ανά ημέρα συσχετίστηκε με 27% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, 33% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και 47% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η υψηλότερη πρόσληψη εξευγενισμένων σιτηρών συνδέθηκε επίσης με την υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση.

Η κατανάλωση εξευγενισμένων σιτηρών ήταν υψηλότερη στην Κίνα, ακολουθούμενη από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η πρόσληψη λευκού ρυζιού ήταν υψηλότερη στη Νότια Ασία, ενώ χώρες στην Αφρική ανέφεραν την υψηλότερη πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης.

"Η υψηλή πρόσληψη εξευγενισμένων στιτηρών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη κατανάλωση εξευγενισμένων σπόρων", έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

"Η πρόσληψη ενός συνδυασμού δημητριακών με χαμηλότερη πρόσληψη εξευγενισμένων προϊόντων σιταριού θα πρέπει να ενθαρρύνεται, ενώ θα πρέπει να προωθείται και η υψηλότερη πρόσληψη ολόκληρων δημητριακών. Η μείωση της ποσότητας και η βελτίωση της ποιότητας των υδατανθράκων είναι απαραίτητες για καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία", ανέφερε η μελέτη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία