Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν ακόμη δύο εβδομάδες lockdown, μέχρι να δούμε μείωση των κρουσμάτων, εκφράζει ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σχολιάζοντας στο Iatronet τη σημερινή αύξηση των κρουσμάτων, είπε πως υπάρχει μία σειρά από λόγους για τους οποίους καταγράφηκε.

Ο ένας είναι ότι περιλαμβάνει κρούσματα προηγούμενων ημερών και ο δεύτερος ότι τώρα βλέπουμε επιδημιολογικά την εικόνα κατά την έναρξη εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.

Σημείωσε, πως η αύξηση δεν είναι τόσο ακραία, όσο φαίνεται, αλλά είναι υπαρκτή και χαρακτήρισε "ψευδαίσθηση" ορισμένων το ότι θα υπήρχε μία γρήγορη μείωση με το lockdown.

"Οι θετικοί που μετέδιδαν τον ιό εκτός σπιτιού, τον μεταδίδουν πλέον ενδοοικογενειακά", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πολύ νωρίς να δούμε αποτελέσματα: "Εάν θέλουμε να αρθούν τα μέτρα με τα κρούσματα σε πιο χαμηλά επίπεδα, θα πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες", τονίζει.

Αυτό που απαιτείται - σημειώνει - είναι να υπάρξει συντεταγμένο lockdown, με δραστηριότητες ανοιχτές, με συγκεκριμένο τρόπο: "Αυτό έπρεπε να είχε γίνει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο".

Εκτιμήσεις

Μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μίλησαν στο Iatronet, εξέφρασαν την εκτίμηση πως η σημερινή εικόνα αποτυπώνει το τι επικρατούσε πριν από 14 μέρες, όταν όλα ήταν ανοικτά.

Για να βελτιωθεί η κατάσταση - εξηγούν - απαιτείται τύχη, ώστε να μην οφείλεται η έξαρση σε μεταλλαγμένα στελέχη, και χρόνος, ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί η εικόνα.

Η εκτίμηση είναι ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο με τα επιδημιολογικά δεδομένα ψηλά και το σύστημα όχι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το θετικό είναι ότι το lockdown αποφασίστηκε έγκαιρα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ψυχική υγεία
Εγκρίθηκαν οι πρώτοι κανόνες της ΕΕ ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Συνεδρίαση της  Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος για το περιβάλλον