Ο θηλασμός, για διάρκεια ενός χρόνου, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το World Cancer Research Fund ανέλυσε 7.000 προηγούμενες έρευνες και ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος μειώνεται κατά 4.8%.

Οι γυναίκες έχουν μια πιθανότητα στις εννιά να νοσήσουν από καρκίνο στο μαστό κατά τη διάρκεια της ζωής τους πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική μείωση κινδύνου είναι λίγο πάνω από 0.5%.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες τη θετική επίδραση του θηλασμού.

Ο θηλασμός έχει σχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά και είναι γνωστό ότι προσφέρει ανοσία στο νεογνό έναντι λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των νόσων του αναπνευστικού.

Ο θηλασμός έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με τον καρκίνο στο σώμα της μητέρας, περιορίζοντας τον κίνδυνο να εμφανιστεί η νόσος.

Στο τέλος της περιόδου του θηλασμού, ο οργανισμός έχει βρεθεί πως απαλλάσσεται από κύτταρα στο μαστό που μπορεί να έχουν βλάβη στο DNA. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί μελλοντικά καρκίνος στο μαστό.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Rachel Thompson δήλωσε ότι θέλει να διαδώσει το μήνυμα πως ο θηλασμός έχει θετικά αποτελέσματα και είναι κάτι που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό.

Η ερευνήτρια, επειδή οι ενδείξεις ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό είναι πειστικές, συνιστά οι γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά για έξη μήνες.

Η Dr Lesley Walker, από το Ίδρυμα έρευνας για τον καρκίνο στη Βρετανία, δήλωσε πως εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, την ηλικία, προηγούμενο καρκίνο στο μαστό και ορισμένες καλοήθεις παθήσεις, γνωρίζουμε ότι οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο στο μαστό περιλαμβάνουν πόσο νωρίς γίνεται μητέρα, πόσα παιδιά έχει, πόσο νωρίς άρχισε η έμμηνος ρύση και πόσο αργά άρχισε η εμμηνόπαυση, καθώς και αν επιλέγει ή όχι να θηλάσει.


Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο