Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο κρίσης σκωληκοειδίτιδας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Aν η σκωληκοειδίτιδα υποστεί φλεγμονή πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάτρησης που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ασθενούς.

Ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι βρήκε ότι περισσότεροι ασθενείς νοσηλεύονταν όταν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου, στις ΗΠΑ, υποδεικνύει ότι η ρύπανση αυξάνει το γενικό κίνδυνο φλεγμονής ιστών.

Η ομάδα εντόπισε περισσότερους από 45.000 ενήλικες, που νοσηλεύτηκαν για σκωληκοειδίτιδα από το 1999 μέχρι το 2006.

Στην έρευνα φάνηκε ότι οι ασθενείς είχαν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν τις μέρες που η συγκέντρωση όζοντος ήταν υψηλότερη σε σχέση με τις ημέρες στις οποίες ήταν χαμηλότερη.

Παρόμοια ευρήματα φάνηκαν και με άλλα σωματίδια, αν και η επίδραση δεν φάνηκε να είναι τόσο εμφανής. Η επίδραση της ρύπανσης φάνηκε πιο δυνατή κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται πιο πολύ σε εξωτερικούς χώρους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση μπορεί να ευνοεί την εκδήλωση άλλων νόσων μέσω της φλεγμονής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Gilaad Kaplan, δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί η σχέση ρύπανσης και σκωληκοειδίτιδας, τότε η βελτίωση της ποιότητας του αέρα μπορεί ενδεχομένως να εμποδίσει την εμφάνιση κρίσης σε ορισμένους ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία